Sernik z bezą orzechową według Ewy Wachowicz - idealny na uroczystości!

Sernik z bezą orzechową według Ewy Wachowicz - idealny na uroczystości!
Autor: Shutterstock Sernik z bezą orzechową na kruchym spodzie - według Ewy Wachowicz
średni
120 min
4

Przepis na sernik z bezą orzechową Ewy Wachowicz - delikatna masa  serowa na kruchym cieście, z bezową pierzynką. Puszysty, kremowy i wilgotny, a do tego zniewalający słodkością. Sernik z bezą orzechową według przepisu Ewy Wachowicz to podwójny rarytas dla podniebienia. Koniecznie wypróbuj!

Chrupiące kruche ciasto orzechowe na spodzie, delikatna i kremowa masa serowa w środku, a na wierzchu kolejna chrupiąca warstwa - beza z orzechami. Ten sernik urzeka smakiem, konsystencją i tymi warstwami chrupkości, polecamy  go na co dzień  i od święta.

Polecamy też inne przepisy na serniki:

Sernik z masą makową - przepis na prosty seromakowiec

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  •  Masa serowa:
  • 1,20 kg sera zmielonego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  •  Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 100 g mąki pszennej wymieszaj z 50 g: cukru pudru, mielonych orzechów i masła. Dodaj 1 żółtko, 1 całe jajko i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Zagnieć ciasto i wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Do białego sera dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, 1 żółtko i 2 jajka. Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj śmietankę i mleko i miksuj jeszcze ok. 1,5 minuty.
  • Wylej masę serową na podpieczony spód i piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 100 g cukru pudru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj 100 g mielonych orzechów i łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj, żeby piana nie opadła.
  • Wyłóż bezę na ciasto, wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce najlepiej przez całą noc.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe