Sernik – przepis na prosty sernik dla początkujących

Przepis na sernik nie musi być skomplikowany i trudny. Upiec tradycyjny sernik mogą nawet początkujące w tym temacie osoby. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik z migdałami, skórką pomarańczową i pyszna polewą malinową.
1000 g twarogu (trzykrotnie zmielony)
1 budyń waniliowy
5 dużych jaj
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
3 łyżki migdałów
3 łyżki rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej
płatki migdałów do przybrania
masło do formy
Polewa malinowa:
szklanka malin
3 łyżki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ewentualnie cukier do smaku, gdyby maliny były mało słodkie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku, porcji cukru i sera tak do wyczerpania składników.
Dodajemy budyń, orzechy wcześniej uprażone na patelni oraz namoczone i odsączone rodzynki.
Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. W małym rondlu podgrzewamy wszystkie składniki do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Sernik studzimy, polewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Sernik podajemy z musem malinowym. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką