Sernik – przepis na prosty sernik dla początkujących
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Przepis na sernik nie musi być skomplikowany i trudny. Upiec tradycyjny sernik mogą nawet początkujące w tym temacie osoby. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik z migdałami, skórką pomarańczową i pyszna polewą malinową.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielony)
- 1 budyń waniliowy
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
- 3 łyżki migdałów
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- płatki migdałów do przybrania
- masło do formy
- Polewa malinowa:
- szklanka malin
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualnie cukier do smaku, gdyby maliny były mało słodkie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku, porcji cukru i sera tak do wyczerpania składników.
- Dodajemy budyń, orzechy wcześniej uprażone na patelni oraz namoczone i odsączone rodzynki.
- Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 45 minut.
- W tym czasie przygotowujemy polewę. W małym rondlu podgrzewamy wszystkie składniki do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Sernik studzimy, polewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Sernik podajemy z musem malinowym. Smacznego!