Sernik – przepis na prosty sernik dla początkujących

Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących
Autor: Shutterstock Sernik z tego przepisu uda się nawet początkującym
łatwy
90 min
4

Przepis na sernik nie musi być skomplikowany i trudny. Upiec tradycyjny sernik mogą nawet początkujące w tym temacie osoby. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik z migdałami, skórką pomarańczową i pyszna polewą malinową. 

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

 Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielony)
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • płatki migdałów do przybrania
  • masło do formy
  • Polewa malinowa:
  • szklanka malin
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie cukier do smaku, gdyby maliny były mało słodkie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku, porcji cukru i sera tak do wyczerpania składników.
  • Dodajemy budyń, orzechy wcześniej uprażone na patelni oraz namoczone i odsączone rodzynki.
  • Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 45 minut. 
  • W tym czasie przygotowujemy polewę. W małym rondlu podgrzewamy wszystkie składniki do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  • Sernik studzimy, polewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Sernik podajemy z musem malinowym. Smacznego!