Sernik – przepis na prosty sernik dla początkujących

2021-02-10
Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących
Autor: Shutterstock Sernik z tego przepisu uda się nawet początkującym
łatwy
90 min
4

Przepis na sernik nie musi być skomplikowany i trudny. Upiec tradycyjny sernik mogą nawet początkujące w tym temacie osoby. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik z migdałami, skórką pomarańczową i pyszna polewą malinową. 

Składniki

1000 g twarogu (trzykrotnie zmielony)

1 budyń waniliowy

5 dużych jaj

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich

3 łyżki migdałów

3 łyżki rodzynek

3 łyżki skórki pomarańczowej

płatki migdałów do przybrania

masło do formy

Polewa malinowa:

szklanka malin

3 łyżki wody

1 łyżka cukru wanilinowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

ewentualnie cukier do smaku, gdyby maliny były mało słodkie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku, porcji cukru i sera tak do wyczerpania składników.

Dodajemy budyń, orzechy wcześniej uprażone na patelni oraz namoczone i odsączone rodzynki.

Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 45 minut. 

W tym czasie przygotowujemy polewę. W małym rondlu podgrzewamy wszystkie składniki do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Sernik studzimy, polewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Sernik podajemy z musem malinowym. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

 Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: