Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą i malinami, puszysty, lekki i kremowy. To prawdziwe niebo w gębie! Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno z nutą białej czekolady, który zachwyci słodyczą i elegancką formą.
Serniki na zimno to pomysł na ciasto w cieplejszej porze roku. Nie tylko z powodu słodkiej ochłody, którą niosą, ale też dlatego, że wyjątkowo dobrze pasują do nich wszelkie świeże owoce. Zimą większość z nas woli serniki pieczone.
Polecamy też inne przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu na sernik
- 200 g czekolady białej
- 1 laska wanilii
- 500 g malin
- 1 łyżka żelatyny
- 150 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Zmiksuj twaróg dodając roztopioną czekoladę. Dodaj ziarenka wanilii i zmiksuj masę.
- Ubij śmietanę kremówkę na puszystą masę. Dodaj delikatnie do masy twarogowej i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do miseczki z żelatyną odrobinę masy, wymieszaj i dodaj do całej masy twarogowej. Wymieszaj.
- Na tortownicę o średnicy 18 cm wlej masę sernikową. Włóż do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem, sernik udekoruj malinami.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?