Sernik na święta robię na spodzie z orzechów. Jest kremowy, przepyszny i pierwszy znika ze stołu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Serniki znane są w Polsce od setek lat i są tradycyjnym ciastem wypiekanym z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jednym z przepisów, który zasługuje na specjalne wyróżnienie, jest sernik na orzechowym spodzie. Jest pyszny, kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak przygotować świąteczny sernik na spodzie z orzechów.
Jak zrobić spód z orzechów do sernika?
Ten wyjątkowo dobry i kremowy sernik świąteczny to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Sekretem jego smaku jest wyborny spód, który robi się z orzechów. Jego przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i szybkie. Można wykorzystać orzechy włoskie, laskowe i pekan. Orzechy należy zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Następnie miesza się je z cukrem i roztopionym masłem. Kiedy składniki się połączą, przekłada się je do tortownicy i wyrównuje, dociskając do dna za pomocą łyżki. Orzechowy spód jest gotowy i można przelać na niego masę serową.
Jak zrobić sernik na orzechowym spodzie?
Wyśmienity sernik świąteczny na spodzie ze zmielonych orzechów to mnóstwo smaku i aromatu. Przepis na ten wyborny słodki wypiek jest łatwy i w miarę szybki. Wszystkie niezbędne składniki są łatwo dostępne. W okresie przedświątecznym sklepy oferują je w dobrych cenach. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że na liście składników nie ma produktów zawierających gluten. Ciasto jest więc bezpieczne dla osób, które go ograniczają lub zmagają się z nietolerancją.
Jak więc upiec pyszny świąteczny sernik na spodzie z mieszanki aromatycznych orzechów? To łatwa i szybka receptura na ciasto na Boże Narodzenie. Po upieczeniu sernika nie należy od razu wyjmować go z piekarnika. Tortownicę należy pozostawić w wyłączonym piekarniku i lekko uchylić drzwiczki. Sernik powinien w ten sposób całkowicie ostygnąć.
- 1. krok – przygotowanie orzechowego spodu i wyłożenie nim okrągłej formy
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – przelanie masy serowej na orzechowy spód
- 4. krok – upieczenie sernika w piekarniku
Jak udekorować sernik na orzechowym spodzie?
Doskonały sernik na spodzie z orzechów to najlepsze ciasto na święta Bożego Narodzenia. Aby prezentował się atrakcyjnie, warto go dodatkowo udekorować. Idealnie sprawdzi się polewa karmelowa lub z czekolady. Wierzch warto posypać posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałowymi. Sernik na orzechowym spodzie można też oprószyć cukrem pudrem lub startą na tarce gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI
- Orzechowy spód:
- 2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
masa serowa:- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone orzechy przesypać do miski. Wsypać cukier i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
- Masę orzechową przesypać na dno tortownicy. Uformować równomierną warstwę, dociskając masę orzechową łyżką.
- Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka i wbić jajka. Wsypać cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę.
- Masę serową przelać na orzechowy spód. Wierzch wyrównać.
- Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 1 godzinę.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.