Sernik królewski: sprawdzony przepis

2021-03-29
Sernik królewski: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Sernik przygotowany według tego przepisu jest delikatny i smaczny
łatwy
100 min
4

Elegancki i efektowny sernik królewski to pyszne ciasto, które będzie idealnym deserem dla gości podczas uroczystych spotkań. Co więcej, przygotowanie tego sernika nie wymaga niesamowitych umiejętności!

 

Polecamy też inne przepisy na serniki:

Sernik z masą makową - przepis na prosty seromakowiec

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu na sernik

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, 1 jajo, połowę masła, kakao, ¾ szklanki cukru i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce i wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach (25x30cm) wyłożyć jedną cześć ciasta i wstawić do lodówki a drugą zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
  • Do dużej misy przełożyć ser twarogowy, dodaj 5 jaj, resztę cukru, kilka kropel olejku waniliowego i połączyć składniki mikserem
  • Dodać 125g roztopionego masła i 2 łyżki mąki pszennej. Ponownie zmiksować składniki.
  • Masę wylać na spód ciasta.
  • Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe