Sernik królewski: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Elegancki i efektowny sernik królewski to pyszne ciasto, które będzie idealnym deserem dla gości podczas uroczystych spotkań. Co więcej, przygotowanie tego sernika nie wymaga niesamowitych umiejętności!
Polecamy też inne przepisy na serniki:
Sernik z masą makową - przepis na prosty seromakowiec
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 6 jajek
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg twarogu na sernik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, 1 jajo, połowę masła, kakao, ¾ szklanki cukru i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce i wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach (25x30cm) wyłożyć jedną cześć ciasta i wstawić do lodówki a drugą zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
- Do dużej misy przełożyć ser twarogowy, dodaj 5 jaj, resztę cukru, kilka kropel olejku waniliowego i połączyć składniki mikserem
- Dodać 125g roztopionego masła i 2 łyżki mąki pszennej. Ponownie zmiksować składniki.
- Masę wylać na spód ciasta.
- Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe