Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
przepis-na-bio-sernik-cytrynowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sernik cytrynowy.
łatwy
30 min
4

Sernik cytrynowy BIO to łatwy sernik bez spodu. Z delikatnym aromatem cytryny i cienką warstwą śmietankowej polewy. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem.

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

 Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu potrójnie mielonego
  • 150 g ksylitolu lub 200-300 zwykłego cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. budyń śmietankowy)
  • 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego
  •  Polewa:
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z ksylitolem/cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę cytrynową, skrobię kukurydzianą/budyń i ekstrakt cytrynowy. Chwilę zmiksować.
  • Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie masłem klarowanym. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170°C. Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu).
  • Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie.
    Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.