Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sernik cytrynowy BIO to łatwy sernik bez spodu. Z delikatnym aromatem cytryny i cienką warstwą śmietankowej polewy. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu potrójnie mielonego
- 150 g ksylitolu lub 200-300 zwykłego cukru
- 5 jajek
- 1 czubata łyżka skórki cytrynowej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. budyń śmietankowy)
- 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego
- Polewa:
- 100 ml śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z ksylitolem/cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę cytrynową, skrobię kukurydzianą/budyń i ekstrakt cytrynowy. Chwilę zmiksować.
- Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie masłem klarowanym. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170°C. Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu).
- Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie.
Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.