Pyszny, kremowy i bez pieczenia. Ten sernik cappuccino zachwyca za każdym razem

sernik cappuccino bez pieczenia
Autor: Shutterstock Oto sprawdzony przepis na sernik. Smakuje jak włoska kawa i nie trzeba go piec.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Jest pyszny, ma kremową konsystencję, smakuje jak włoska kawa i nie trzeba go piec. Sernik cappuccino to pyszny deser, który zachwyci podczas świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. To proste, efektowne i uniwersalne ciasto bez pieczenia oczaruje wybornym smakiem każdego, kto go spróbuje. Oto łatwy przepis na znakomity sernik cappuccino bez pieczenia.

Z czego zrobić sernik cappuccino bez pieczenia?

Sernik cappuccino, który nie wymaga pieczenia, jest pyszny. Zaletą tego przepisu jest to, że robi się go z prostych produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok. Wyśmienity sernik o smaku włoskiej kawy sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Można go podawać na różne okazje i rodzinne uroczystości.

Co jest potrzebne, aby przygotować doskonały pod każdym względem sernik o smaku cappuccino? Lista składników została podzielona na kilka części:

  • składniki na spód – herbatniki, masło
  • masa serowa – ser twarogowy na sernik, śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., świeżo zaparzone espresso, cukier puder, żelatyna
  • kawowa galaretka – świeżo zaparzone espresso, żelatyna
  • dekoracja – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., cukier puder, cynamon, kakao

Jak zrobić sernik cappuccino bez pieczenia?

Przygotowanie pysznego domowego sernika wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na ten słodki deser bez pieczenia jest tak prosty, że każdy zrobi go na medal. Nawet osoby, które jeszcze nigdy nie robiły domowego sernika, przygotują go samodzielnie bez żadnego problemu. Warto jednak pamiętać, że sernik cappuccino bez pieczenia wymaga trochę więcej czasu. Ciasto robi się w kilku etapach. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem, aby wszystkie warstwy dobrze stężały w lodówce.

Jak więc przygotować domowy sernik o smaku włoskiego cappuccino? Z tym przepisem jest łatwe, a wyśmienite ciasto bez pieczenia zawsze się udaje.

  • 1. krok – przygotowanie herbatnikowego spodu i wyłożenie nim tortownicy
  • 2. krok – przygotowanie masy serowo-kawowej i przełożenie jej na herbatnikowy spód
  • 3. krok – przygotowanie galaretki kawowej i przelanie jej na masę serowo-kawową
  • 4. krok – schłodzenie sernika w lodówce
  • 5. krok – przygotowanie bitej śmietany z cynamonem i udekorowanie sernika

Jak udekorować cappuccino bez pieczenia?

Wyborny sernik o smaku cappuccino na zimno to efektowny deser na różne okazje. W tym roku warto podać go podczas świąt Bożego Narodzenia. Oczaruje wyglądem i zachwyci znakomitym smakiem włoskiej kawy z pianką.

Sernik cappuccino najlepiej udekorować bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru i cynamonu lub przyprawy do piernika. Wierzch można oprószyć kakao. Sprawdzi się starta gorzka czekolada lub prażone płatki migdałowe. Bez względu na dodatki sernik cappuccino bez pieczenia to jedno z najlepszych ciast na zimno.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 150 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła

  • Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego na sernik
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 ml espresso
  • 20 g żelatyny

  • Galaretka z kawą:
  • 50 ml espresso
  • 5 g żelatyny

  • Dekoracja:
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do tortownicy i wyłożyć dno, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Przygotować masę serową. Zaparzyć espresso i wsypać żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ser twarogowy przełożyć do miski i wlać śmietankę. Wsypać cukier i zmiksować, aż masa stanie się puszysta. Delikatnie wlać kawę z żelatyną i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Masę kawową przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Przygotować kawową galaretkę. Zaparzyć espresso i wsypać żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, a następnie wylać na masę kawową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cynamonem. Wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Posypać kakao.
  • Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta jak Boże Narodzenie.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej