Cappuccino, macchiato, cafe latte... Jakie są najpopularniejsze sposoby serwowania kawy?
Kawa w Polsce jest równie popularna, jak herbata. Jak najchętniej pijemy kawę? W kawiarniach wybieramy zwykle cappuccino, latte i macchiato czyli kawy z mlekiem. Taki sposób picia kawy preferuje ponad 60 proc. kobiet i 40 proc. mężczyzn.
Spis treści
Jaką kawę piją Polacy?
Większość Polaków nadal pija kawę mieloną i kawę rozpuszczalną. Jednak coraz więcej osób decyduje się zakup ekspresu do kawy na kapsułki lub saszetki (kawę w kapsułkach oferuje m.in. Tchibo, Lavazza, Nestlé czy Jacobs). Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Strauss Cafe Poland (właściciel marki MK Cafe), aż 65 proc. konsumentów dodaje do kawy mleko. Kawę z mlekiem pije 47 proc. amatorów kawy mielonej i aż 72 proc. - kawy rozpuszczalnej.
Jakie są więc najpopularniejsze sposoby serwowania kawy?
Cappuccino
Nazwa napoju pochodzi od brązowego koloru habitu mnichów kapucynów (cappuccini). Wywodzące się Włoch cappuccino, jest jedną z najpopularniejszych kaw śniadaniowych. Cappuccino to rodzaj kawy espresso z ubitym mlekiem. Składa się z 1/3 espresso, 1/3 parzonego mleka i 1/3 mlecznej pianki, którą można posypać czekoladą w proszku, cynamonem lub gałką muszkatułową. Są nawet specjalne nakładki, dzięki którym posypka układa się w jakiś wzór. Kawę cappuccino podaje się w podgrzanej, dużej filiżance. Klasyczne włoskie cappuccino ma pojemność 150 ml.
Polecamy również: Korzenne cappuccino z kardamonem - przepis na aromatyczną kawę oraz Koktajl kawowo-kokosowy na bazie cappuccino - przepis na pyszny deser
Cafe latte
Cafe latte to po prostu kawa i mleko. Cafe latte przygotowuje się z filiżanki kawy espresso ze spienionym mlekiem serwowanym na wierzchu filiżanki. Bariści często z mlecznej piany tworzą niezwykłe obrazy, np. serca, kwiaty, drzewa. W Stanach Zjednoczonych i Europie niezwykle popularny jest nurt Latte Art - sztuka dekoracji kawy.Inną, równie popularną wersją cafe latte, jest zalanie espresso gorącym mlekiem i dopiero wtedy ozdobienie kawy "kleksem" z piany mlecznej. Kawa podawana jest zwykle kubkach lub szklankach o pojemności 240 ml.
Zobacz także: Jak spienić mleko domowym sposobem?
Latte Macchiato
Latte Macchiato (z włoskiego "splamione mleko") podaje się wyłącznie w wysokich, przezroczystych szklankach z grubymi ściankami, o pojemności ok. 250 ml. Można ją pić przez słomkę. Cechą szczególną tego rodzaju kawy jest warstwowy układ poszczególnych składników tj. kawy, mleka i piany mlecznej. Latte macchiato powstaje poprzez powolne wlewanie do szklanki (najlepiej po ściance) z gorącym mlekiem pokrytym warstwą mlecznej piany kawy espresso. Jeśli zrobimy to dobrze, pomiędzy warstwą piany i mleka powinną powstać brązowa warstwa kawy z mlekiem. Macchiato można posypać czekoladą lub kakao, cynamonem, wiórkami kokosowymi itp. Bardzo często kawa podawana jest ze specjalnymi syropami smakowymi.
Spróbuj również: Americana - przepis na ulubioną kawę Polaków
Kawa espresso
Espresso to mała, mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego. Prawidłowo przygotowana kawa espresso ma gęstą piankę w kolorze orzecha laskowego (z włoskiego zwaną crema), intensywny smak i gęstość. Espresso serwuje się w specjalnych, niewielkich filiżankach o pojemności ok. 70 ml; ogrzanych przed podaniem. Dla niewtajemniczonych... filiżanka espresso to w zasadzie pół filiżanki kawy. Espresso można pić z cukrem lub bez. Kawa espresso jest też podstawą różnych napojów kawowych, jak np. latte macchiato, cafe latte czy cappuccino.
Polecamy: Jak zaparzyć dobre espresso? Przepis na pyszną kawę krok po kroku
Wypróbuj także: Espresso Tonic, czyli oryginalna kawa na zimno