Domowy sernik wiedeński - jak zrobić sernik wiedeński?

2021-02-10
Tamara Książczak-Przybysz
Domowy sernik wiedeński
Autor: Shutterstock Domowy sernik wiedeński to pyszne ciasto na każda okazję. 
średni
45 min
4

Sernik wiedeński to ciasto, które wymaga staranności w przygotowaniu, ale warto się postarać! Nic nie zastąpi na świątecznym stole tego wybornego ciasta. Warto poznać podstawowe zasady przyrządzania sernika wiedeńskiego i niezawodny przepis.

Składniki

1,20 kg tłustego białego sera podwójnie lub potrójnie mielonego

2 szklanki drobnego cukru

2 łyżki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 jajek

kostka masła

bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, ewentualnie migdały)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukier ucieramy z masłem (w malakserze lub mikserem), ucierając dodajemy po jednym żółtku.

Gdy masa będzie gładka, dodajemy ser i dokładnie mieszamy.

Dosypujemy 3 łyżki kaszy manny i łyżkę mąki ziemniaczanej, ponownie dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek (dodając szczyptę soli), po czym dobrze ubitą dodajemy do masy serowej.

Już nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.

Na końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie: rodzynki lekko obtoczone w mące, obrane i pokrojone migdały oraz skórkę pomarańczową (ilość według uznania).

Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę (większą prostokątną albo tortownicę) i pieczemy około godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC. 

Na sernik potrzebny nam będzie dobry tłusty ser, najlepiej potrójnie zmielony. Koniecznie świeży, by nie był kwaskowaty.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

 Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Wskazówki, jak upiec sernik wiedeński

Trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową, należy je więc wyjąć z lodówki i z szafki odpowiednio wcześniej. Sernik będzie pulchniejszy, jeśli dodamy do niego torebkę budyniu śmietankowego, trochę kaszy manny, mąki ziemniaczanej albo kilka ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę.

Jakie dodatki wybrać?

Jako dodatki idealnie pasują do sernika bakalie, ale także skórka otarta z cytryny, owoce czy kakao. Liczba przepisów na serniki jest chyba nieograniczona, niektórzy robią go na kruchym spodzie spód może być też zrobiony z herbatników lub biszkoptów, ale znakomity (i troszkę mniej kaloryczny) będzie ten bez spodu.

Kosmetyki, perfumy, zegarki, torebki. Wybierz coś dla siebie lub na prezent i finansuj zakupy rabatami ze strony Brasty kody rabatowe.