Domowy sernik wiedeński, który zawsze się udaje
2022-03-23
średni
45 min
4
Sernik wiedeński to jedno z naszych ulubionych ciast wielkanocnych. Puszysty, wysoki, czasem upstrzony rodzynkami i skórką pomarańczową, najczęście oprószony cukrem lub polany czekoladą. Bez sernika trudno wyobrazić sobie święta. Sernik wiedeński może nam osłodzić również dni powszednie. Jak go upiec? Oto niezawdony przepis na domowy sernik wiedeński, który zawsze się udaje.
SKŁADNIKI
- 1 kg półtłustego twarogu podwójnie lub potrójnie mielonego, może być również z wiaderka
- 200 g drobnego białego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, ewentualnie migdały)
- masło i bułka tarta do przygotowania tortownicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier ucieramy z masłem (w malakserze lub mikserem), ucierając dodajemy po jednym żółtku.
- Gdy masa będzie gładka, dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, ponownie dokładnie mieszamy.
- W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek (dodając szczyptę soli), po czym dobrze ubitą dodajemy do masy serowej.
- Już nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.
- Na końcu ewentualnie dodajemy przygotowane wcześniej bakalie: rodzynki lekko obtoczone w mące, obrane i pokrojone migdały oraz skórkę pomarańczową (ilość według uznania).
- Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę.
- Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez około 90 minut.
- Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem lub polać glazurą czekoladową.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe