Do sernika dodaję te sezonowe owoce. Jest tak dobry, że znika do ostatniego okruszka

sernik z morelami
Autor: Shutterstock Poznaj najlepsze ciasto na lato. Sernik z morelami zachwyca wyglądem i smakiem
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Z jakimi owocami zrobić sernik? W tym sezonie warto postawić na morele. Sernik z dodatkiem tych słodkich owoców jest pyszny i rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje latem, kiedy dojrzałe morele piętrzą się na bazarowych straganach. Upieczenie wyśmienitego sernika z morelami nie jest trudne. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty i szybki przepis.

Sernik z morelami – składniki

Pyszny domowy sernik z dodatkiem moreli to świetny deser na lato. Aby go upiec potrzebne są proste składniki, które łatwo kupić w wielu sklepach. Właśnie teraz sezon na morele jest w pełni. Nie trwa zbyt długo, więc warto z niego korzystać, ile się da.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania kruchego ciasta. Druga część obejmuje składniki do masy serowej. Potrzebne są także świeże morele i płatki migdałowe.

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, cukier, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia
  • składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, serek mascarpone, cukier, jajka, mąka pszenna, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić sernik z morelami?

Przepis na doskonały pod każdym względem sernik z dodatkiem moreli jest prosty i szybki. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. Czas, który potrzebny jest na zrobienie sernika, nie jest długi. Należy jednak pamiętać, że można go spróbować, dopiero jak całkowicie ostygnie.

Jak więc robi się domowy sernik z morelami, który urzeka wyglądem i obłędnym smakiem? To prosty przepis na sernik na kruchym spodzie z dodatkiem sezonowych owoców.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – przełożenie ciasta do formy i podpieczenie go w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie masy serowej, przelanie jej na kruchy spód
  • 4. krok – ułożenie moreli i posypanie płatkami migdałowymi
  • 5. krok – upieczenie sernika z morelami w piekarniku

Jak podawać sernik z morelami?

Przepis na pyszny sernik z dodatkiem słodkich moreli warto zapisać. To wyśmienity deser po rodzinnym obiedzie. Najpierw zauroczy wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje obłędnym smakiem. Sernik z morelami jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Pysznie smakuje z zimnym mlekiem.

Porcje domowego sernika z morelami można podać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się lody waniliowe, bita śmietana czy polewa czekoladowa. Kawałki sernika morelowego można udekorować listkami świeżej mięty, która nada przyjemnej świeżości.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa serowa:
  • 700 g sera na sernik z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • dodatkowo:
  • 500 g moreli
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki posiekać. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki.
  • Kruszonkę przesypać do miski i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Kruszonkę równomiernie wysypać na spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając łyżką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Ser z wiaderka zmiksować z mascarpone, cukrem, jajkami i mąką pszenną oraz ekstraktem waniliowym.
  • Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek morele i posypać płatkami migdałowymi.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnia nagrzanego do 175 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 15 minut. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej