Brzoskwiniowy raj. Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami

brzoskwiniowy raj
Autor: Shutterstock Brzoskwiniowy raj to obłędnie pyszny sernik bez pieczenia.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Brzoskwiniowy raj, czyli pyszny sernik bez pieczenia, smakuje tak, jak się nazywa. Ciasto jest przepyszne i każdy będzie pod wrażeniem jego smaku. Przygotowanie jest proste, a dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie trzeba go piec. Zobaczcie, jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami, który urzeknie każdego, kto go spróbuje.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami bez pieczenia?

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Robi się ją z twarogu, syropu brzoskwiniowego i galaretek w tym samym smaku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykłada się biszkoptami i układa na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie wykłada się masę serową i formę wstawia do lodówki. Po godzinie wierzch dekoruje się musem brzoskwiniowym. Po dwóch godzinach spędzonych w lodówce pyszny sernik na zimno jest gotowy.

Przepis na sernik z brzoskwiniami bez pieczenia

  • Brzoskwiniowy raj to ciasto bez pieczenia, które jest łatwe. Wystarczy postępować według tego przepisu, a uda się za pierwszym razem.
  • Zrobienie ciasta nie jest czasochłonne. Robi się je w pół godziny, ale trzeba pamiętać, że chłodzenie deseru zajmuje kilka godzin.
  • Na liście składników znajdują się tylko cztery produkty. Są w sklepach przez cały rok. Dzięki temu super ciasto bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń można robić bez względu na pogodę za oknem.
  • Do ciasta najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm.
  • Spód do brzoskwiniowego raju można zrobić nie tylko z biszkoptów. Sprawdzą się także zmielone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem.

SKŁADNIKI


  • 1 kg mielonego twarogu na sernik z wiaderka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 300 ml wody
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie wyjąć z syropu i przełożyć do miseczki. Syrop przelać do rondelka.
  • Do syropu wlać wodę i zagotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretki. Mieszać, aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Odlać około 150 ml.
  • Twaróg przełożyć do miski. Miksując na niskich obrotach, stopniowo wlewać syrop brzoskwiniowy z galaretkami.
  • Odłożyć 2 połówki brzoskwiń, a resztę pokroić w kostkę.
  • Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie masę serową. Formę wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2 połówki brzoskwiń zmiksować na gładko i połączyć z odlanym wcześniej syropem. Wylać na wierzch sernika i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać schłodzony.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
więcej