Brzoskwiniowy raj. Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami
Dieta wegetariańska
Brzoskwiniowy raj, czyli pyszny sernik bez pieczenia, smakuje tak, jak się nazywa. Ciasto jest przepyszne i każdy będzie pod wrażeniem jego smaku. Przygotowanie jest proste, a dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie trzeba go piec. Zobaczcie, jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami, który urzeknie każdego, kto go spróbuje.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami bez pieczenia?
Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Robi się ją z twarogu, syropu brzoskwiniowego i galaretek w tym samym smaku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykłada się biszkoptami i układa na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie wykłada się masę serową i formę wstawia do lodówki. Po godzinie wierzch dekoruje się musem brzoskwiniowym. Po dwóch godzinach spędzonych w lodówce pyszny sernik na zimno jest gotowy.
Przepis na sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
- Brzoskwiniowy raj to ciasto bez pieczenia, które jest łatwe. Wystarczy postępować według tego przepisu, a uda się za pierwszym razem.
- Zrobienie ciasta nie jest czasochłonne. Robi się je w pół godziny, ale trzeba pamiętać, że chłodzenie deseru zajmuje kilka godzin.
- Na liście składników znajdują się tylko cztery produkty. Są w sklepach przez cały rok. Dzięki temu super ciasto bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń można robić bez względu na pogodę za oknem.
- Do ciasta najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm.
- Spód do brzoskwiniowego raju można zrobić nie tylko z biszkoptów. Sprawdzą się także zmielone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem.
SKŁADNIKI
1 kg mielonego twarogu na sernik z wiaderka- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 300 ml wody
- 120 g okrągłych biszkoptów
- 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie wyjąć z syropu i przełożyć do miseczki. Syrop przelać do rondelka.
- Do syropu wlać wodę i zagotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretki. Mieszać, aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Odlać około 150 ml.
- Twaróg przełożyć do miski. Miksując na niskich obrotach, stopniowo wlewać syrop brzoskwiniowy z galaretkami.
- Odłożyć 2 połówki brzoskwiń, a resztę pokroić w kostkę.
- Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie masę serową. Formę wstawić do lodówki na godzinę.
- 2 połówki brzoskwiń zmiksować na gładko i połączyć z odlanym wcześniej syropem. Wylać na wierzch sernika i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać schłodzony.