Aksamitny sernik na zimno z białą czekoladą i owocami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Połączenie aksamitnego sera z słodką białą czekolada i kwaskowymi owocami daje niesamowity efekt. Taki sernik z białą czekoladą sprawdzi się na każda okazję i nie jest trudny do przygotowania. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g pełnoziarnistych ciastek
- 100 g masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 400 g twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 500 g ulubionych owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, poziomki)
- 4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej tortownicy.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na 30 min do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Sery wymieszać mikserem na średnich obrotach, a następnie wlewać do nich stopniowo białą czekoladę. Cały czas mieszać.
- Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić 2 łyżkami masy serowej masy, a następnie przełożyć do masy i wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć z masą.
- Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.