Aksamitny sernik na zimno z białą czekoladą i owocami

2021-02-10
Aksamitny sernik na zimno z białą czekolada i owocami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Połączenie aksamitnego sera z słodką białą czekolada i kwaskowymi owocami daje niesamowity efekt. Taki sernik z białą czekoladą sprawdzi się na każda okazję i nie jest trudny do przygotowania. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.

Składniki

200 g pełnoziarnistych ciastek

100 g masła

2 tabliczki białej czekolady

400 g twarogu z wiaderka

250 g serka mascarpone

500 g ulubionych owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, poziomki)

4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej tortownicy.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na 30 min do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

Sery wymieszać mikserem na średnich obrotach, a następnie wlewać do nich stopniowo białą czekoladę. Cały czas mieszać.

Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić 2 łyżkami masy serowej masy, a następnie przełożyć do masy i wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć z masą.

Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska