Wiosenna sałatka z roszponki i sera lazur: ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Delikatne liście roszponki to zielony zwiastun wiosny. Ich słodkawy smak świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami. Dodatek sera typu lazur, z przerostem niebieskiej pleśni, czyni z sałatki pełnowartościowy posiłek. Idealny w ciepły i słoneczny dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g młodych ziemniaków, ugotowanych
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula czerwona, pokrojona na półkola
- 50-100 g sera lazur
- 150 g roszponki
- na dressing:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić na połówki, a jeśli są większe od jajka kurzego, to pokroić na ćwiartki. Pieczarki przeciąć na pół.
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej kłaść ziemniaki przecięciem do dołu i smażyć do zrumienienia. Następnie usmażyć na rumiano pieczarki. Odstawić.
- Z podanych składników zmiksować dressing.
- Na głębokim półmisku lub w płytkiej dużej misce ułożyć roszponkę. Na sałacie rozłożyć usmażone ziemniaki i pieczarki. Posypać cebulą. Porozkładać kawałki pokruszonego sera typu lazur.
- Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem, ponieważ roszponka jest bardzo delikatna i szybko zwiędnie pod wpływem kwasów zawartych w dressingu.