Szybka sałatka do obiadu - wiosna na talerzu
2022-05-15
łatwy
15 min
4
Szybką sałatkę do obiadu przygotujesz dosłownie w kwadrans - albo i szybciej, jeśli użyjesz gotowej mieszanki sałat. Ja uwielbiam tę sałatkę, w której nieco nudna sałata łączy się z młodymi chrupiącymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem.
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty zielonej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki
- 2 duże pomidory - można zastąpić papryką
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 cytryny
- oliwa
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy, odwirowujemy i rwiemy na kawałki.
- Pozostałe warzywa kroimy i umieszczamy w salaterce.
- Składniki sosu łączymy i zalewamy nim pokrojone warzywa.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?