Szybka sałatka do obiadu - wiosna na talerzu

Szybka sałatka do obiadu - wiosna na talerzu
Autor: Shutterstock Sałata lubi towarzystwo - zwłaszcza młodych chrupiących warzyw
łatwy
15 min
4

Szybką sałatkę do obiadu przygotujesz dosłownie w kwadrans - albo i szybciej, jeśli użyjesz gotowej mieszanki sałat. Ja uwielbiam tę sałatkę, w której  nieco nudna sałata łączy się z młodymi chrupiącymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty zielonej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki
  • 2 duże pomidory - można zastąpić papryką
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę myjemy, odwirowujemy i rwiemy na kawałki.
  • Pozostałe warzywa kroimy i umieszczamy w salaterce.
  • Składniki sosu łączymy i zalewamy nim pokrojone warzywa.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?

Zobacz nasze przepisy na inne surówki do obiadu

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej