Szybka sałatka do obiadu - wiosna na talerzu
      2022-05-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Szybką sałatkę do obiadu przygotujesz dosłownie w kwadrans - albo i szybciej, jeśli użyjesz gotowej mieszanki sałat. Ja uwielbiam tę sałatkę, w której nieco nudna sałata łączy się z młodymi chrupiącymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem.
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty zielonej
 - 1 pęczek rzodkiewki
 - 2 ogórki
 - 2 duże pomidory - można zastąpić papryką
 - 1/2 pęczka szczypioru
 - 1/2 pęczka koperku
 - 1/2 cytryny
 - oliwa
 - łyżeczka miodu
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy, odwirowujemy i rwiemy na kawałki.
 - Pozostałe warzywa kroimy i umieszczamy w salaterce.
 - Składniki sosu łączymy i zalewamy nim pokrojone warzywa.
 
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?