Surówka ze świeżej kapusty z jabłkiem i marchewką

Surówka ze świeżej kapusty z jabłkiem i marchewką
Autor: Shutterstock.com Surówka ze świeżej kapusty z jabłkiem i marchewką
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Surówka ze świeżej kapusty jest chrupiąca i pyszna. Uwielbiam takie nieskoplikowane surówki w stylu coleslaw. Jeśli dodać do niej soczyste i kwaśne jabłko oraz słodką jesienną marchew to mamy najzdrowszą i najwspanialszą surówkę za grosze. Jej smak podkreśli jogurtowy sos. Pamietajcie, że nie przyswoicie karotenu bez odrobiny tłuszczu. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 400 g kapusty świeżej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 duża marchew
  • 4 łyżki jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować drobno. Jabłka nie obierać, pokroić na zapałkę. Marchew pociąć w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • W misce wymieszać pokrojoną kapustę, jabłko i marchew. 
  • Jogurt wymieszać z majonezem, miodem, sokiem cytrynowym i solą. 
  • Sosem polać surówkę i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz GALARIĘ krok po kroku, jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej