Surówka ze świeżej kapusty z jabłkiem i marchewką
2021-10-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Surówka ze świeżej kapusty jest chrupiąca i pyszna. Uwielbiam takie nieskoplikowane surówki w stylu coleslaw. Jeśli dodać do niej soczyste i kwaśne jabłko oraz słodką jesienną marchew to mamy najzdrowszą i najwspanialszą surówkę za grosze. Jej smak podkreśli jogurtowy sos. Pamietajcie, że nie przyswoicie karotenu bez odrobiny tłuszczu. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 400 g kapusty świeżej
- 2 kwaśne jabłka
- 1 duża marchew
- 4 łyżki jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować drobno. Jabłka nie obierać, pokroić na zapałkę. Marchew pociąć w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W misce wymieszać pokrojoną kapustę, jabłko i marchew.
- Jogurt wymieszać z majonezem, miodem, sokiem cytrynowym i solą.
- Sosem polać surówkę i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?