Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i fetą: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałata lodowa jest dostępna i smaczna przez cały rok. A że witaminy o każdej porze roku są na wagę złota, zwłaszcza zimą, to podajemy przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z sałaty lodowej. Surówka doskonale nadaje się zarówno na rodzinną kolację - podana z grzankami, jak i na lunch lub po prostu jako dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- sałata lodowa
- 200 g białego półtłustego serka sałatkowego typu feta
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- garść obranych orzechów włoskich
- dwie garści obranych pestek słonecznikowych
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę obieramy z wierzchnich liści i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy ok. trzech czwartych główki, przesypujemy do dużej miski i delikatnie solimy.
- Aby zyskać na czasie, już teraz możemy wrzucić na patelnię pestki ze słonecznika i kilka minut podsmażyć je bez dodawania żadnego tłuszczu (pestki same w sobie są bardzo tłuste).
- Wyjmujemy serek z opakowania i kroimy na sześciany o boku długości około 1,5 cm. Kostki sera i umyte pomidorki dorzucamy do sałaty, podobnie jak obrane orzechy i podsmażone pestki.
- Sos przyrządzimy z oliwy i octu – do osobnej miseczki lub szklanki wlewamy po dwie łyżki stołowe każdego z tych płynów i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy nim sałatę.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy całość.