Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i fetą: dobry przepis

2021-03-29
Anna Grabowska
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i fetą: dobry przepis
Autor: Shutterstock Surówka z sałaty lodowej to doskonały pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie na lunch czy kolację.
łatwy
15 min
4

Sałata lodowa jest dostępna i smaczna przez cały rok. A że witaminy o każdej porze roku są na wagę złota, zwłaszcza zimą, to podajemy przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z sałaty lodowej. Surówka doskonale nadaje się zarówno na rodzinną kolację - podana z grzankami, jak i na lunch lub po prostu jako dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę obieramy z wierzchnich liści i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy ok. trzech czwartych główki, przesypujemy do dużej miski i delikatnie solimy.
  • Aby zyskać na czasie, już teraz możemy wrzucić na patelnię pestki ze słonecznika i kilka minut podsmażyć je bez dodawania żadnego tłuszczu (pestki same w sobie są bardzo tłuste).
  • Wyjmujemy serek z opakowania i kroimy na sześciany o boku długości około 1,5 cm. Kostki sera i umyte pomidorki dorzucamy do sałaty, podobnie jak obrane orzechy i podsmażone pestki.
  • Sos przyrządzimy z oliwy i octu – do osobnej miseczki lub szklanki wlewamy po dwie łyżki stołowe każdego z tych płynów i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy nim sałatę.
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy całość.
Anna Grabowska