Surówka z młodej kapusty z kukurydzą [coleslaw]
      2022-05-19
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          12 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka obiadowa z szatkowanej młodej kapusty, marchewki i kukurydzy, znana jako coleslaw, świetnie pasuje do wszystkich kotletów i dań rybnych.
SKŁADNIKI
- pół główki małej kapusty lub ćwiartkę większej
 - 2-3 marchewki
 - 1/2 puszki kukurydzy
 - 2 duże łyżki majonezu
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kapustę drobno siekamy, solimy, odstawiamy na 10 minut, by kapusta puściła sok. W tym czasie na tarce trzemy marchewkę.
Dodajemy odsączoną kukurydzę.
Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez, cukier, dobrze mieszamy.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej