Surówka z młodej kapusty z kukurydzą [coleslaw]
2022-05-19
łatwy
12 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka obiadowa z szatkowanej młodej kapusty, marchewki i kukurydzy, znana jako coleslaw, świetnie pasuje do wszystkich kotletów i dań rybnych.
SKŁADNIKI
- pół główki małej kapusty lub ćwiartkę większej
- 2-3 marchewki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kapustę drobno siekamy, solimy, odstawiamy na 10 minut, by kapusta puściła sok. W tym czasie na tarce trzemy marchewkę.
Dodajemy odsączoną kukurydzę.
Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez, cukier, dobrze mieszamy.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej