Surówka z kapusty szpiczastej z ogórkiem, kukurydzą i serkiem homogenizowanym
2021-10-21
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z kapusty szpiczastej smakuje jesienią jak z młodej kapusty. Dodajcie do niej soczystego ogórka szklarniowgo i słodką kukurydzę. Całość świetnie uzupełni oryginalny dressing z serka homogenizowanego. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty szpiszastej
- 2 ogórki wężowe
- 1 puszka kukurydzy, osączonej
- 1 pęczek koperku
- 150 g serka homogenizowanego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydze osączyć z zalewy.
- Warzywa wymieszać razem z posiekanym koperkiem.
- Przygotować dressing. Do serka homogenizowanego dodać oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić 1 łyżeczką soli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
- Do surówki dodać przygotowany sos. Wymieszać wszystko razem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?