Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

2021-03-29
Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa
Autor: Shutterstock Chrupiąca surówka z kapusty i świeżej papryki jest pyszna i zdrowa
łatwy
30 min
4

Surówka z kapusty i papryki przyjemnie chrupka i soczysta zachwyci każdego. Zdrowa surówka ze świeżych warzyw w sezonie na kapustę i paprykę powinna częściej gościć na naszym stole. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej lub młodej kapusty białej
  • 2-4 papryki czerwone 
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem lub szczypioru lubelskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować lub pociąć na makaron. Paprykę pokroić na cienkie paseczki lub zetrzeć na długie wiórki. Szczypior posiekać.
  • Warzywa wymieszać ze sobą, posłodzić, posolić i popieprzyć. Pozostawić na 20-30 minut.
  • Warzywa ponownie wymieszać, a nawet wygnieść.
  • Dodać sok z cytryny i olej.