Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Surówka z kapusty i kiszonych ogórków to prawdziwa bomba witaminowa - dostarczy witamin C, A i innych a także rozgrzewającej kapsaicyny i wielu cennych mikroelementów,
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 główki małej kapusty białej
- 2 średnie marchewki
- 10 cm pora lub mała cebula
- pół papryki czerwonej
- 4 małe ogórki kiszone
- 1/4 ogórka świeżego długiego
- garść natki pietruszki
- sok z małej cytryny
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkuj drobno nożem.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do miski z poszatkowaną kapustą.
- Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski.
- Kawałek pora pokrój w cienkie krążki i umieść na sitku w zlewie. Przelej pora wrzątkiem z czajnika. Odcedź z wody i przełóż do miski z warzywami. Zamiast pora możesz też dodać małą posiekaną cebulę.
- Ogórki kiszone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Świeżego ogórka obierz i przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Jeśli ogórek ma duże pestki i gniazdo nasienne jest wodniste, to odetnij je i wyrzuć. Ogórka zaś pokrój w drobną kostkę.
- Do słoika wlej cztery łyżki delikatnej oliwy lub oleju roślinnego. Dodaj też świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. Zakręć słoik i wstrząsając niem wymieszaj składniki sosu.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki i sos. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub soku z cytryny. Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą.