Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia

2021-03-29
Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty z dodatkiem innych zdrowych warzyw, to super dawka witaminy C i nie tylko
łatwy
25 min
4

Surówka z kapusty i kiszonych ogórków to prawdziwa bomba witaminowa - dostarczy  witamin C, A i innych a także rozgrzewającej kapsaicyny i wielu cennych mikroelementów,

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 główki małej kapusty białej
  • 2 średnie marchewki
  • 10 cm pora lub mała cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1/4 ogórka świeżego długiego
  • garść natki pietruszki
  • sok z małej cytryny
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkuj drobno nożem.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do miski z poszatkowaną kapustą.
  • Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski.
  • Kawałek pora pokrój w cienkie krążki i umieść na sitku w zlewie. Przelej pora wrzątkiem z czajnika. Odcedź z wody i przełóż do miski z warzywami. Zamiast pora możesz też dodać małą posiekaną cebulę.
  • Ogórki kiszone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Świeżego ogórka obierz i przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Jeśli ogórek ma duże pestki i gniazdo nasienne jest wodniste, to odetnij je i wyrzuć. Ogórka zaś pokrój w drobną kostkę.
  • Do słoika wlej cztery łyżki delikatnej oliwy lub oleju roślinnego. Dodaj też świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. Zakręć słoik i wstrząsając niem wymieszaj składniki sosu.
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki i sos. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub soku z cytryny. Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą.