Sałatka z fasolki edamame i ogórka - takiej jeszcze nie jedliście!
2022-10-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z fasolki edamame i ogórka to proste danie z rzadko używanej fasolki, która jest pyszna i według mnie smakuje jak skrzyżowanie groszku cukrowego i bobu. Doskonale pasuje do niej orzeźwiający ogórek i dresing o zdecydowanym smaku
Świeża fasolka edamame dostępna jest w dobrze zaopatrzonych sklepach z produktami kuchni świata w dużych miastach. Mrożoną można kupić w większych supermarketach, np. w Makro czy Selgrosie. Bywa też w dyskontach przy okazji akcji azjatyckich. Można również kupić tę fasolkę w puszkach.
SKŁADNIKI
- 2 średnie ogórki, pokrojone w kostkę
- 350 g fasoli edamame bez łupin, świeżo ugotowanej i ostudzonej (można użyć fasoli mrożonej)
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżki pasty chili
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- sól dla smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój ogórka w kostkę, na kawałki wielkości ziaren fasolki edamame.
- Wymieszaj ogórka z fasolką, szczypiorkiem i kolendrą.
- Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki dressingu do małej miski i mieszaj, aż się połączą.
- Polej sałatkę dressingiem i mieszaj, aż wszystko się połączy. Posyp prażonym sezamem, ziarnami słonecznika lub orzechami - jeśli chcesz.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli