Sałatka z fasolki edamame i ogórka - takiej jeszcze nie jedliście!

Sałatka z fasoli
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z fasolki edamame i ogórka to proste danie z rzadko używanej fasolki, która jest pyszna i według mnie smakuje jak skrzyżowanie groszku cukrowego i bobu. Doskonale pasuje do niej orzeźwiający ogórek  i  dresing o zdecydowanym smaku

Świeża fasolka edamame dostępna jest w dobrze zaopatrzonych sklepach z produktami kuchni świata w dużych miastach. Mrożoną można kupić w większych supermarketach, np. w Makro czy Selgrosie. Bywa też w dyskontach przy okazji akcji azjatyckich. Można również kupić tę fasolkę w puszkach.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie ogórki, pokrojone w kostkę
  • 350 g fasoli edamame bez łupin, świeżo ugotowanej i ostudzonej (można użyć fasoli mrożonej)
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżki pasty chili
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sól dla smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój ogórka w kostkę, na kawałki wielkości ziaren fasolki edamame.
  • Wymieszaj ogórka z fasolką, szczypiorkiem i kolendrą.
  • Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki dressingu do małej miski i mieszaj, aż się połączą.
  • Polej sałatkę dressingiem i mieszaj, aż wszystko się połączy. Posyp prażonym sezamem, ziarnami słonecznika lub orzechami - jeśli chcesz.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej