Sałatka z fasolki edamame i ogórka - takiej jeszcze nie jedliście!
      2022-10-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z fasolki edamame i ogórka to proste danie z rzadko używanej fasolki, która jest pyszna i według mnie smakuje jak skrzyżowanie groszku cukrowego i bobu. Doskonale pasuje do niej orzeźwiający ogórek i dresing o zdecydowanym smaku
Świeża fasolka edamame dostępna jest w dobrze zaopatrzonych sklepach z produktami kuchni świata w dużych miastach. Mrożoną można kupić w większych supermarketach, np. w Makro czy Selgrosie. Bywa też w dyskontach przy okazji akcji azjatyckich. Można również kupić tę fasolkę w puszkach.
SKŁADNIKI
- 2 średnie ogórki, pokrojone w kostkę
 - 350 g fasoli edamame bez łupin, świeżo ugotowanej i ostudzonej (można użyć fasoli mrożonej)
 - 1 szklanka posiekanego szczypiorku
 - 1 garść posiekanej świeżej kolendry
 - 1/4 szklanki oleju
 - 1/4 szklanki octu ryżowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 2 łyżeczki oleju sezamowego
 - 1 łyżeczka syropu klonowego
 - 1/2 łyżki pasty chili
 - 1 ząbek czosnku, posiekany
 - 1/2 łyżeczki startego imbiru
 - sól dla smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój ogórka w kostkę, na kawałki wielkości ziaren fasolki edamame.
 - Wymieszaj ogórka z fasolką, szczypiorkiem i kolendrą.
 - Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki dressingu do małej miski i mieszaj, aż się połączą.
 - Polej sałatkę dressingiem i mieszaj, aż wszystko się połączy. Posyp prażonym sezamem, ziarnami słonecznika lub orzechami - jeśli chcesz.
 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli