Sałatka z czerwonej fasoli i zielonego ogórka - sycąca, świeża, przepyszna
2022-01-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosta sałatka na mały lub większy głód sprawdzi się w każdych warunkach. Czerwona fasola Kidney jest dostępna w każdym sklepie, a zielonymi ogórkami możemy się cieszyć przez cały rok. Do tego paczka gotowej, umytej i podartej sałaty oraz sos. W sosie kryje się cała tajemnica smaku tej sałatki. Ale jest szalenie prosty! Wszystkie składniki znajdziecie w swojej lodówce!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę z czerwonej fasoli i ogórka:
- 1 puszka czerwonej fasoli Kidney, przepłukana i osączona
- 2 ogórki wężowe, pokrojone w słupki
- 160 g gotowego miksu sałat z sałatą lodową lub frizze
- 1/2 szklanki gotowych grzanek
- Na sos do sałatki fasolowo-ogórkowej:
- 2 łyżki majonezu zwykłego lub wegańskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy sałatkowej dodać liście sałaty i pokrojonego ogórka. Wymieszać delikatnie.
- Następnie dodać osączoną fasolę i sos przygotowany z podanych składników. Ponownie wymieszać.
- Na wierzch wyłożyć grzanki. Smacznego!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli