Sałatka z czerwonej fasoli i zielonego ogórka - sycąca, świeża, przepyszna

Sałatka z czerwonej fasoli i zielonego ogórka - sycąca, świeża, przepyszna
Autor: Shutterstock.com Sałatka z czerwonej fasoli i zielonego ogórka - sycąca, świeża, przepyszna
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosta sałatka na mały lub większy głód sprawdzi się w każdych warunkach. Czerwona fasola Kidney jest dostępna w każdym sklepie, a zielonymi ogórkami możemy się cieszyć przez cały rok. Do tego paczka gotowej, umytej i podartej sałaty oraz sos. W sosie kryje się cała tajemnica smaku tej sałatki. Ale jest szalenie prosty! Wszystkie składniki znajdziecie w swojej lodówce! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z czerwonej fasoli i ogórka:
  • 1 puszka czerwonej fasoli Kidney, przepłukana i osączona
  • 2 ogórki wężowe, pokrojone w słupki
  • 160 g gotowego miksu sałat z sałatą lodową lub frizze
  • 1/2 szklanki gotowych grzanek 
  • Na sos do sałatki fasolowo-ogórkowej:
  • 2 łyżki majonezu zwykłego lub wegańskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy sałatkowej dodać liście sałaty i pokrojonego ogórka. Wymieszać delikatnie.
  • Następnie dodać osączoną fasolę i sos przygotowany z podanych składników. Ponownie wymieszać.
  • Na wierzch wyłożyć grzanki. Smacznego! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Grecka sałatka dektektywa R. oraz inne przysmaki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej