Sałatka z buraków po marokańsku: prosty przepis na wspaniałą surówkę
2022-11-07
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z buraków w stylu marokańskim to świeża i niezwykle smaczna surówka obiadowa. To bliskowschodnie połączenie smaków jest genialne. Ciepły zapach kminku, rozgrzewający pieprz, pikantny czosnek i rześka cytryna czynią ze zwykłych buraków arcydzieło. Spróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI
- 500 g buraków gotowanych lub pieczonych
- 1 cebula czerwona, pokrojona drobno
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki kminku mielonego
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki pokrój na kawałki wielkości kęsa lub na plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych otworach.
- Do buraków dodaj posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę. Przypraw kminkiem i pieprzem. Wymieszaj.
- Sok z cytryny zmiksuj z cukrem i solą. Dodaj do mikstury oliwę. Ponownie zmiksuj.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby smaki się „przegryzyły”.
Beszamel - Buraki
SURÓWKI OBIADOWE: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu