Sałatka z buraków po marokańsku: prosty przepis na wspaniałą surówkę

Sałatka z buraków po marokańsku
Autor: Shutterstock.com Sałatka z buraków po marokańsku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z buraków w stylu marokańskim to świeża i niezwykle smaczna surówka obiadowa. To bliskowschodnie połączenie smaków jest genialne. Ciepły zapach kminku, rozgrzewający pieprz, pikantny czosnek i rześka cytryna czynią ze zwykłych buraków arcydzieło. Spróbuj koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g buraków gotowanych lub pieczonych
  • 1 cebula czerwona, pokrojona drobno
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki pokrój na kawałki wielkości kęsa lub na plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych otworach.
  • Do buraków dodaj posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę. Przypraw kminkiem i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Sok z cytryny zmiksuj z cukrem i solą. Dodaj do mikstury oliwę. Ponownie zmiksuj. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby smaki się „przegryzyły”. 
Beszamel - Buraki

SURÓWKI OBIADOWE: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej