Sałatka rzodkiewkowa z jajkiem i dzikim czosnkiem

Sałatka rzodkiewkowa z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Autor: Shutterstock Sałatka rzodkiewkowa z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim to prawdziwe superfood po polsku
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rzodkiewka, jajka i nieco niedźwiedzie czosnku - tylko tyle, 3 składniki, a smaku i aromatu tyle, co w bardzo skomplikowanym daniu. Zdowa i pyszna sałatka rzodkiewkowa z jajkiem i czosnkiem niedżwiedzim to propozycja sezonowa, która skradła moje serce, a właściwie kubki smakowe.

Składniki

1 pęczek rzodkiewki

2  jajka

1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżeczka musztardy

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać w kosteczkę.

Rzodkiewki i czosnek umyć i posiekać. Dodać do jajek, wymieszać.

Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, sosem polać sałatkę.

Doprawić do smaku pieprzem i solą, jeszcze raz wymieszać.

Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej