Sałatka ryneczkowa - tak prosta i pyszna, że oszalejecie na jej punkcie
2023-05-31
łatwy
25 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sałatka ryneczkowa swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej składniki to najlepsze, co w sezonie wiosennym oferują lokalne ryneczki. Zielone kruchutkie szparagi, chrupiące ogórki małosolne, młode ziemniaczki i ewentualnie jajka plus smakowity sos i sałatka ryneczkowa gotowa.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2-3 ogórki małosolne
- pół pęczka koperku
- czerwona cebula
- sok z cytryny i otarta z niej skórka
- ewentualnie jajka - po jednym na osobę
- Sos:
- czubata łyżka majonezu (wegański lub klasyczny)
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- skórka z połowy cytryny i dodatkowo sok
- sól i grubo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszoruj dokładnie i pokrój na kawałki jakie lubisz najbardziej - mogą to być plastry lub np. ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadły.
- Ogórki małosolne pokrój w półplasterki i przełóż do miski.
- Czerwoną cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki i rozdziel palcami na piórka. Możesz ją odrobinę posolić i ugniatać, aż stanie się miękka. Ja jednak wolę jak jest chrupiąca.
- Połącz majonez z musztardą, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki pokrój w około 2-3 cm kawałki (albo zostaw w całości), podsmaż na oliwie z dodatkiem masła.
- Po około pięciu minutach smażenia dodaj je do pozostałych warzyw razem z odcedzonymi ziemniakami.
- Sałatkę dopraw solą i pieprzem. Polej sosem i obficie posyp posiekanym koperkiem. Na na wierzchu ułóż czerwoną cebulkę oraz - ewentualnie - jaja ugotowane na półmiękko.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz naszą galerię z przepisami na letnie sałatki