Sałatka ryneczkowa - tak prosta i pyszna, że oszalejecie na jej punkcie

Sałatka ryneczkowa - tak prosta i pyszna, że oszalejecie na jej punkcie
Autor: Shutterstock Młode warzywa, świeżutkie, bo prosto z ryneczku, idealnie nadają się na sałatkę ryneczkową
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sałatka ryneczkowa swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej składniki to najlepsze, co w sezonie wiosennym oferują lokalne ryneczki. Zielone kruchutkie szparagi, chrupiące ogórki małosolne, młode ziemniaczki i ewentualnie jajka plus smakowity sos i sałatka ryneczkowa gotowa.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 2-3 ogórki małosolne
  • pół pęczka koperku
  • czerwona cebula
  • sok z cytryny i otarta z niej skórka
  • ewentualnie jajka - po jednym na osobę
  • Sos:
  • czubata łyżka majonezu (wegański lub klasyczny)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • skórka z połowy cytryny i dodatkowo sok
  • sól i grubo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszoruj dokładnie i pokrój na kawałki jakie lubisz najbardziej - mogą to być plastry lub np. ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadły.
  • Ogórki małosolne pokrój w półplasterki i przełóż do miski.
  • Czerwoną cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki i rozdziel palcami na piórka. Możesz ją odrobinę posolić i ugniatać, aż stanie się miękka. Ja jednak wolę jak jest chrupiąca.
  • Połącz majonez z musztardą, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny.
  • Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki pokrój w około 2-3 cm kawałki (albo zostaw w całości), podsmaż na oliwie z dodatkiem masła.
  • Po około pięciu minutach smażenia dodaj je do pozostałych warzyw razem z odcedzonymi ziemniakami.
  • Sałatkę dopraw solą i pieprzem. Polej sosem i obficie posyp posiekanym koperkiem. Na na wierzchu ułóż czerwoną cebulkę oraz - ewentualnie - jaja ugotowane na półmiękko.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz naszą galerię z przepisami na letnie sałatki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej