Panzanella z morelami i brzoskwinią. Najlepsza sałatka z pomidorami tego lata

panzanella z morelami i brzoskwinią
Autor: Shutterstock Panzanella to niesamowite połączenie pomidorów i letnich owoców.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Panzanella to toskańska sałatka, w której głównym składnikiem są dojrzewające na słońcu dorodne pomidory oraz grzanki z typowego dla tego regionu chleba. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby spróbować tego włoskiego przysmaku. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury, ponieważ do sałatki dodaje się kilka nieoczywistych składników. Poznajcie przepis na panzanellę z pomidorami i letnimi owocami.

Panzanella – składniki

Pyszną toskańską sałatkę z pomidorów robi się ze składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Sałatka najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory dojrzewają w promieniach słońca. Pozostałe składniki potrzebne do sałatki powinny być jak najświeższe i dobrej jakości. Co więc jest potrzebne do przygotowania obłędnej sałatki panzanella?

  • pomidory w różnych odmianach i kolorach
  • brzoskwinia
  • morele
  • sery burrata i Grana Padano
  • chleb pszenny na zakwasie
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny i Sherry
  • musztarda francuska
  • skórka otarta z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę panzanella?

Przygotowanie sałatki jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Aż trudno uwierzyć, że pyszną i pełną zdrowych składników sałatkę można zrobić tak szybko.

Do sałatki najlepszą się dojrzałe pomidory w różnych kolorach, kształtach i wielkości. Połowę pomidorów kroi się na kawałki, przekłada na sitko i lekko soli. Sitko trzeba ustawić na misce, ponieważ sok z pomidorów jest jednym ze składników sosu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie czosnkowych grzanek, których smak dodatkowo podbija skórka cytrynowa. Do dużej miski przekłada się wcześniej pokrojone i zasolone pomidory. Dodaje się do nich pokrojone pozostałe składniki, czyli pomidory, brzoskwinie i morele. W międzyczasie trzeba przygotować sos. Rob się go z powstałego soku pomidorowego, oliwy z oliwek, dwóch rodzajów octu, starego sera Grana Padano oraz posiekanej świeżej bazylii. Na koniec do sałatki dodaje się grzanki czosnkowe, a na wierzchu układa porwaną burratę. Jeszcze tylko kilka kropli oliwy z oliwek i panzanella jest gotowa.

Kiedy podawać sałatkę panzanella?

Toskańska sałatka pomidorowa to małe danie z prostych składników, które najlepiej smakuje latem. Właśnie wtedy na bazarowych straganach piętrzą się dojrzałe pomidory, soczyste brzoskwinie i słodkie morele. Panzanella sprawdzi się więc w upalne dni. Świetnie smakuje na lunch, jako dodatek do obiadu czy przekąska na imprezie. Pasuje do dań z grilla i jest super pomysłem na lekką i zdrową kolację.

SKŁADNIKI

  • 3 duże pomidory
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 burrata
  • 2 morele
  • 40 g sera Grana Padano
  • 2 kromki chleba pszennego na zakwasie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu Sherry
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • skórka otarta z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 duże pomidory pokroić na duże kawałki. Przełożyć na sitko włożone w miskę i lekko posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do miski, zostawiając powstały sok.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekane 3 ząbki czosnku, a następnie dodać pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażyć kilka minut, aż chleb stanie się złoty. Patelnię zestawić z ognia, wsypać otartą skórkę z cytryny i wymieszać. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i odstawić.
  • Pozostałe pomidory, morele i brzoskwinię pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski z zasolonymi pomidorami.
  • Odlać sok, który powstał z zasolonych pomidorów. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlać oba octy. Dodać musztardę, połowę posiekanej świeżej bazylii i ser Grana Padano. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do składników w misce.
  • Dodać grzanki i delikatnie wymieszać. Przełożyć na duży talerz. Na wierzchu ułożyć porwaną na mniejsze kawałki burratę. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i posypać posiekaną bazylią.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej