Panzanella z morelami i brzoskwinią. Najlepsza sałatka z pomidorami tego lata
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Panzanella to toskańska sałatka, w której głównym składnikiem są dojrzewające na słońcu dorodne pomidory oraz grzanki z typowego dla tego regionu chleba. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby spróbować tego włoskiego przysmaku. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury, ponieważ do sałatki dodaje się kilka nieoczywistych składników. Poznajcie przepis na panzanellę z pomidorami i letnimi owocami.
Panzanella – składniki
Pyszną toskańską sałatkę z pomidorów robi się ze składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Sałatka najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory dojrzewają w promieniach słońca. Pozostałe składniki potrzebne do sałatki powinny być jak najświeższe i dobrej jakości. Co więc jest potrzebne do przygotowania obłędnej sałatki panzanella?
- pomidory w różnych odmianach i kolorach
- brzoskwinia
- morele
- sery burrata i Grana Padano
- chleb pszenny na zakwasie
- czosnek
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny i Sherry
- musztarda francuska
- skórka otarta z cytryny
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę panzanella?
Przygotowanie sałatki jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Aż trudno uwierzyć, że pyszną i pełną zdrowych składników sałatkę można zrobić tak szybko.
Do sałatki najlepszą się dojrzałe pomidory w różnych kolorach, kształtach i wielkości. Połowę pomidorów kroi się na kawałki, przekłada na sitko i lekko soli. Sitko trzeba ustawić na misce, ponieważ sok z pomidorów jest jednym ze składników sosu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie czosnkowych grzanek, których smak dodatkowo podbija skórka cytrynowa. Do dużej miski przekłada się wcześniej pokrojone i zasolone pomidory. Dodaje się do nich pokrojone pozostałe składniki, czyli pomidory, brzoskwinie i morele. W międzyczasie trzeba przygotować sos. Rob się go z powstałego soku pomidorowego, oliwy z oliwek, dwóch rodzajów octu, starego sera Grana Padano oraz posiekanej świeżej bazylii. Na koniec do sałatki dodaje się grzanki czosnkowe, a na wierzchu układa porwaną burratę. Jeszcze tylko kilka kropli oliwy z oliwek i panzanella jest gotowa.
Kiedy podawać sałatkę panzanella?
Toskańska sałatka pomidorowa to małe danie z prostych składników, które najlepiej smakuje latem. Właśnie wtedy na bazarowych straganach piętrzą się dojrzałe pomidory, soczyste brzoskwinie i słodkie morele. Panzanella sprawdzi się więc w upalne dni. Świetnie smakuje na lunch, jako dodatek do obiadu czy przekąska na imprezie. Pasuje do dań z grilla i jest super pomysłem na lekką i zdrową kolację.
SKŁADNIKI
- 3 duże pomidory
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża brzoskwinia
- 1 burrata
- 2 morele
- 40 g sera Grana Padano
- 2 kromki chleba pszennego na zakwasie
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu Sherry
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- skórka otarta z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 duże pomidory pokroić na duże kawałki. Przełożyć na sitko włożone w miskę i lekko posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do miski, zostawiając powstały sok.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej posiekane 3 ząbki czosnku, a następnie dodać pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażyć kilka minut, aż chleb stanie się złoty. Patelnię zestawić z ognia, wsypać otartą skórkę z cytryny i wymieszać. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i odstawić.
- Pozostałe pomidory, morele i brzoskwinię pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski z zasolonymi pomidorami.
- Odlać sok, który powstał z zasolonych pomidorów. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlać oba octy. Dodać musztardę, połowę posiekanej świeżej bazylii i ser Grana Padano. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do składników w misce.
- Dodać grzanki i delikatnie wymieszać. Przełożyć na duży talerz. Na wierzchu ułożyć porwaną na mniejsze kawałki burratę. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i posypać posiekaną bazylią.