Oryginalna surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym

Oryginalna surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym to lekki i smaczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i pyszne. Dodatek groszku cukrowego dodaje jej nieco orientalnego charakteru.
Surówki z wiosennych warzyw
Ogórek, rzodkiewka i zielony groszek to wiosenne trio, które dodaje blasku naszemu życiu. Chrupiące i soczyste warzywa zjadamy z przyjemnością. Potrzebujemy witamin i mikroelementów zawartych w nich. Na wiosnę potrzebujemy również lekkostrawnych jarzyn. Cieszmy się ich smakiem i czerpmy jak najwięcej z ich dobroczynnych składników.
Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę
Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką
Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek
Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża
Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g ogórków wężowych
- 300 g groszku cukrowego, świeżego lub mrożonego
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka kopru, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub do smaku
- 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórków wężowych z cienką skórką nie obierać. Umyć, przekroić wzdłuż, a następnie na półplasterki.
- Groszek cukrowy świeży lub mrożony sparzyć, zanurzając na 3 minuty we wrzątku.
- Rzodkiewki obrać z dużych liści, młode pozostawić. Duże liście zachować na ciepłą jarzynkę. Rzodkiewkę z młodymi listkami pokroić na plasterki.
- W dużej misce wymieszać ogórki, groszek i rzodkiewki. Dodać posiekaną zieleninę i ponownie wymieszać.
- W małej miseczce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, cukrem i solą. To będzie nasz dressing.
- Surówkę polać jogurtem tuż przed podaniem. Oprószyć czarnym pieprzem.