Oryginalna surówka z ogórka i dymki. Sekret tkwi w zalewie

Surówka z ogórka i dymki
Autor: Shutteratock Surówka z ogórka i dymki jest wyrazista i aromatyczna.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta bardzo prosta surówka ze świeżego ogórka urzeka smakiem dzięki specjalnie zalewie. Słodko-kwaśna marynata z cytrusową nutą i odrobina intrygującego aromatu fenkułu sprawdza się genialnie jako dodatek do smażonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 1 ogórek wężowy
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 chili
  • Zalewa:
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy limonki
  • 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka porządnie umyć i pokroić obieraczką na cieniutkie wstążki.
  • Dymkę umyć i posiekać, chili oczyścić z pestek i pokroić w krążki.
  • Ocet delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim cukier, dodać sok z limonki i ziarna fenkułu.
  • Ogórkowe wstążki wraz z posiekaną dymka i chili zanurzyć w zalewie i zostawić na kilkanaście minut.
  • Przed podaniem posypać sezamem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Sałatki z ogórków - nasze ulubione przepisy na mizerię

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej