Oryginalna surówka z ogórka i dymki. Sekret tkwi w zalewie
2022-06-21
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta bardzo prosta surówka ze świeżego ogórka urzeka smakiem dzięki specjalnie zalewie. Słodko-kwaśna marynata z cytrusową nutą i odrobina intrygującego aromatu fenkułu sprawdza się genialnie jako dodatek do smażonych mięs.
SKŁADNIKI
- 1 ogórek wężowy
- 1 dymka ze szczypiorem
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 chili
- Zalewa:
- 0,5 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy limonki
- 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka porządnie umyć i pokroić obieraczką na cieniutkie wstążki.
- Dymkę umyć i posiekać, chili oczyścić z pestek i pokroić w krążki.
- Ocet delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim cukier, dodać sok z limonki i ziarna fenkułu.
- Ogórkowe wstążki wraz z posiekaną dymka i chili zanurzyć w zalewie i zostawić na kilkanaście minut.
- Przed podaniem posypać sezamem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?