Nakarm swój mózg - najlepsza sałatka z buraków, fety i orzechów

Nakarm swój mózg - najlepsza sałatka z buraków, fety i orzechów
Autor: Shutterstock.com Nakarm swój mózg - najlepsza sałatka z buraków, fety i orzechów
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraki, a szczególnie związki w nich zawarte, rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają dopływ tlenu do mózgu. Najnowsze badania wykazały, że jedzenie orzechów również przyczynia się do lepszej pracy mózgu. Składniki odżywcze zawarte w orzechach mają działanie neuroprotekcyjne. Nie tylko poprawiają wydajność mózgu, ale także chronią go przed szkodliwymi czynnikami. 

SKŁADNIKI

  • 300 g buraków gotowanych lub pieczonych (można kupić gotowe)
  • 100 g sera feta lub jego wegańskiego zamiennika (z orzechów) 
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, wcześniej ugotowane lub upieczone i ostudzone, pokrój w kostkę. 
  • Ser feta również pokrój w kostkę. 
  • Orzechy upraż na suchej patelni. Wystarczy około 1 minuty podgrzewania.
  • Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  • Dodaj do miski pokrojone buraki, ser feta i grubo posiekane orzechy. Wymieszaj.
  • Polej jogurtem z przyprawami i posyp natką pietruszki. Smacznego! 
Dlaczego warto jeść orzechy?

Zobacz naszą galerię  przepisami na sałatki jarzynowe - klasyczną i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej