Nakarm swój mózg - najlepsza sałatka z buraków, fety i orzechów
2023-07-04
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraki, a szczególnie związki w nich zawarte, rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają dopływ tlenu do mózgu. Najnowsze badania wykazały, że jedzenie orzechów również przyczynia się do lepszej pracy mózgu. Składniki odżywcze zawarte w orzechach mają działanie neuroprotekcyjne. Nie tylko poprawiają wydajność mózgu, ale także chronią go przed szkodliwymi czynnikami.
SKŁADNIKI
- 300 g buraków gotowanych lub pieczonych (można kupić gotowe)
- 100 g sera feta lub jego wegańskiego zamiennika (z orzechów)
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 g orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, wcześniej ugotowane lub upieczone i ostudzone, pokrój w kostkę.
- Ser feta również pokrój w kostkę.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Wystarczy około 1 minuty podgrzewania.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj do miski pokrojone buraki, ser feta i grubo posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Polej jogurtem z przyprawami i posyp natką pietruszki. Smacznego!
Dlaczego warto jeść orzechy?
Zobacz naszą galerię przepisami na sałatki jarzynowe - klasyczną i 13 innych, sycących i smacznych przepisów