Najprostsza surówka z białej kapusty z octem - chrupiąca i łatwa do przechowania

Najprostsza surówka z białej kapusty z octem - chrupiąca i łatwa do przechowania
Autor: Shutterstock Tę surówkę warto przygotować zwłaszcza na przedwiośniu, bo ma sporo witamin i nadaje się na nią kapusta z poprzedniego roku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z białej kapusty z octem jest niesłychanie łatwa do przygotowania, a składniki na nią są dostępne w każdym sklepie. Tę surówkę można przygotować dzień wcześniej, bo świetnie się przechowuje, wręcz nabiera smaku schowana na parę godzin do lodówki.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 spora marchewka
  • sos:
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę podzielić na 4 części, pozbawić głąba i dość drobno posiekać. Lekko posolić i wymieszać.
  • Obraną marchewkę zetrzeć do kapusty na tarce o dużych oczkach.
  • Z pozostałych składników przygotować sos, którym polać kapustę z marchewką. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę - a można i na całą noc.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej