Najprostsza surówka z białej kapusty z octem - chrupiąca i łatwa do przechowania
2022-04-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z białej kapusty z octem jest niesłychanie łatwa do przygotowania, a składniki na nią są dostępne w każdym sklepie. Tę surówkę można przygotować dzień wcześniej, bo świetnie się przechowuje, wręcz nabiera smaku schowana na parę godzin do lodówki.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 spora marchewka
- sos:
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki octu winnego
- 1/4 szklanki oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę podzielić na 4 części, pozbawić głąba i dość drobno posiekać. Lekko posolić i wymieszać.
- Obraną marchewkę zetrzeć do kapusty na tarce o dużych oczkach.
- Z pozostałych składników przygotować sos, którym polać kapustę z marchewką. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę - a można i na całą noc.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?