Na wakacjach w Turcji zajadałam się tą sałatką. Teraz robię ją w domu

Na wakacjach w Turcji zajadałam się tą sałatką. Teraz robię ją w domu
Autor: Shutterstock.com Na wakacjach w Turcji zajadałam się tą sałatką. Teraz robię ją w domu
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Taka sałatka to sama przyjemności. Ezme to przepyszna sałatka prosto z Turcji, która świetnie smakuje nie tylko z bliskowschodnimi daniami. Przygotujesz ją z kilku składników, a jej smak szybko zachwyci każdego. Rozkoszuj się nią już w kilka minut.

Aromatyczna sałatka na wyciągnięcie ręki. Prosto, smacznie i w kilka minut

Aromatyczna turecka sałatka, która dla wielu może przypominać salsę. I nic w tym dziwnego. Znakiem rozpoznawczym tego dania są w końcu bardzo drobno posiekana warzywa. To danie można wykorzystać jako przystawkę, sos, dip czy sałatkę - niezależnie jednak będzie smakowało wspaniale.

W przepisie podpowiadamy, by wszystkie warzywa wrzucić do blendera, by jak najbardziej je rozdrobnić. Nie jest to jednak konieczne, bez problemu możemy je również posiekać, jednak to zadanie może się okazać nieco męczące.

Ezme jest smakowite, proste do przygotowania i pełne warzyw. Co prawda w Turcji co region, to inny sposób przygotowania tego dania. Jeśli chcemy, możemy dorzucić więcej ostrej papryczki. W wielu przepisach dodaje się również liście sumaku.

Jeśli więc mamy ochotę na ciekawą sałatkę, która jest prosta w przygotowaniu i świetnie smakuje - ten przepis jest dla nas. Co więcej, jak już wcześniej wspominaliśmy, bez problemu możemy wykorzystać ją w różnych "rolach". Następnym razem więc przygotuj tę aromatyczną potrawę.

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mięty
  • 0,5 papryczki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory i wszystkie papryki wkładamy do blendera.
  • Wszystko dokładnie siekamy.
  • Na misce ustawiamy sitko, wrzucamy nasze warzywa i dostawiamy, żeby oddzielić je od wody.
  • Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek, Pietruszkę oraz miętę.
  • Całość dokładnie siekamy i przekładamy do miski.
  • Do cebuli dodajemy koncentrat, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  • Dodajemy pomidory i paprykę.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej