Lekka surówka z młodej kapusty - prosty przepis
2022-05-18
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekka surówka z młodej kapusty to doskonały dodatek do dań z grilla, pyszne uzupełnienie letniego obiadu i duża dawka witamin. Łatwa do przygotowania, z ogólnie dostępnych składników. Pełna witamin i bardzo zdrowa.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki młodej kapusty z zielonymi liśćmi
- pęczek koperku
- 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- SOS
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2łyżki oleju roślinnego
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i usunąć wierzchnie,zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać ręką, lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut.
- Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty.
- Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Wlać sos i dokładnie wymieszać
- Surówką powinna postać w lodówce jakiś czas żeby się przegryzła.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?