Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali.
250 g pieczonych buraków
150 g kapusty stożkowej lub pekińskiej
150 g orzechów włoskich
1 spora garść naci kolendry
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry zmielonych
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach.
Kapustę posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli i odstawić.
Orzechy posiekać drobno lub zmielić. Nać kolendry również posiekać.
W misce wymieszać starte buraki z odciśniętą kapustą, orzechami i wszystkimi pozostałymi składnikami.
Odstawić na 30 minut, aby mieszanina przeszła smakami.
Z sałatkowej mieszaniny formować kulki.
Udekorować listkami kolendry i posiekanymi orzechami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska