Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g pieczonych buraków
- 150 g kapusty stożkowej lub pekińskiej
- 150 g orzechów włoskich
- 1 spora garść naci kolendry
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry zmielonych
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach.
- Kapustę posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli i odstawić.
- Orzechy posiekać drobno lub zmielić. Nać kolendry również posiekać.
- W misce wymieszać starte buraki z odciśniętą kapustą, orzechami i wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Odstawić na 30 minut, aby mieszanina przeszła smakami.
- Z sałatkowej mieszaniny formować kulki.
- Udekorować listkami kolendry i posiekanymi orzechami.