Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

2021-02-23
Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

250 g pieczonych buraków

150 g kapusty stożkowej lub pekińskiej 

150 g orzechów włoskich

1 spora garść naci kolendry

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

3 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki octu winnego

1/2 łyżeczki ziaren kolendry zmielonych

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki kozieradki

1/2 łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. 

Kapustę posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli i odstawić. 

Orzechy posiekać drobno lub zmielić. Nać kolendry również posiekać. 

W misce wymieszać starte buraki z odciśniętą kapustą, orzechami i wszystkimi pozostałymi składnikami. 

Odstawić na 30 minut, aby mieszanina przeszła smakami.

Z sałatkowej mieszaniny formować kulki. 

Udekorować listkami kolendry i posiekanymi orzechami. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE