Delikatna surówka z białej kapusty i marchewki z koprem i makiem
2022-05-13
łatwy
10 min
4
Jeśli chcesz urozmaicić nieco swoją surówkę z białej kapusty i marchewki, nie potrzebna wiele. Łyżka maku i parę gałązek koperku sprawią, że surówka nabierze oryginalnego wyglądu i nieco nieoczywistych nut aromatycznych.
SKŁADNIKI
- 1/4 główki kapusty, poszatkowanej dość drobno
- 2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
- sok z cytryny
- oliwa
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka maku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać kapustę z marchewką i koprem.
- Warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.
- Posypać po wierzchu makiem. Podawać od razu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?