Delikatna surówka z białej kapusty i marchewki z koprem i makiem

Surówka z kapusty i marchewki z makiem
Autor: Shutteratock Surówka z kapusty i marchewki z makiem to ciekawe połączneie.
łatwy
10 min
4

Jeśli chcesz urozmaicić nieco swoją surówkę z białej kapusty i marchewki, nie potrzebna wiele. Łyżka maku i parę gałązek koperku sprawią, że surówka nabierze oryginalnego wyglądu i nieco nieoczywistych nut aromatycznych.

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki kapusty, poszatkowanej dość drobno
  • 2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka maku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać kapustę z marchewką i koprem.
  • Warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.
  • Posypać po wierzchu makiem. Podawać od razu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej