Ziemniaki po hawajsku - przepis na zaskakującą sałatkę ziemniaczaną z... makaronem
2022-08-23
łatwy
35 min
6
Dieta wegetariańska
Ziemniaki po hawajsku to tak właściwie sałatka. Na pierwszy rzut oka nieco dziwna, bo ziemniaczana, ale z makaronem. Ale po wypróbowaniu okazało się że to bardzo fajny patent na wykorzystanie resztek - i ziemniaków, i makaronu. Poza tym to sycące danie na zimno, które z powodzeniem może zastąpić letni lunch czy obiad.
SKŁADNIKI
- 6-8 średnich ziemniaków odmiany żółtej
- 1/2 szklanki makaronu - drobne kolanka
- 3 jajka
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 ogórka
- 1/2 cebuli
- 3 gałązki szczypioru/dymki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj al dente, wg instrukcji. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo, również odstaw.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodaj do nich groszek, a po 2-3 minutach odcedź i wystudź.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, selera, ogórka i cebulę drobno posiekaj.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj - do połączenia. Dopraw do smaku.
- Wystudzone ziemniaki wymieszaj z makaronem i posiekanym jajkiem, dodaj warzywa i sos.
- Sałatkę wymieszaj, wierzch udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Aloha!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?