Włoska sałatka ryżowa: pyszna, zdrowa, łatwa

Włoska sałatka ryżowa: pyszna, zdrowa, łatwa
Autor: Shutterstock Pyszna i zdrowa sałatka ryżowa z warzywami i tuńczykiem
łatwy
20 min
4

Pyszna, zdrowa, włoska sałatka ryżowa jest tak łatwa do przygotowania. Wystarczy pokroić warzywa. Wymieszać je z idealnie ugotowanym i ostudzonym ryżem długoziarnistym. Całość wymieszać z czosnkowym winegretem. Gotowe! Można dodać tuńczyka z puszki, ser feta, wędzone tofu, kawałki pieczonej piersi kurczaka lub salami. Wypróbujcie! Nie będziecie żałować!

Jak ugotować ryż do sałatki?

Ryż do sałatki powinien być po ugotowaniu sypki. Najlepsze są oddzielne ziarna, które nie sklejają się po ugotowaniu. Taki ryż otrzymamy, jeśli będziemy stosować poniższe wskazówki. Najważniejsze są odpowiednie proporcje wody i suchych ziaren ryżu. Prawidłowy stosunek do przygotowania ryżu do sałatki to 1 szklanka ryżu na 1 ¼ szklanki zimnej wody. Postępuj według kolejności:

➥ Najpierw opłucz ryż. Płucz tyle razy, aż woda będzie czysta. W ten sposób usuniesz startą skrobię. 

➥ Przełóż odsączony ryż i odpowiednią ilość wody do rondla. Zagotuj.

➥ Po zagotowaniu przykryj pokrywką i pozostaw na 8 minut. Nie podnoś pokrywki. W tym czasie ryż idealnie się ugotuje. I nie będzie wymagał mieszania!

➥ Po 8 minutach wyłącz ogrzewanie. Pozostaw pokrywkę na 2 minuty. Na koniec użyj widelca, aby spulchnić ziarna ryżu.

➥ Przełóż do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

SKŁADNIKI

  • Na włoską sałatkę ryżową:
  • 200 gramów ryżu długoziarnistego (lub basmati) (1 szklanka) (niegotowanego) co daje 600 gramów (3 filiżanki) po ugotowaniu
  • 1 puszka tuńczyka odsączona lub 150 g boczku smażonego lub 200 g kulek mozzarelli
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • ½ ogórka wężowego pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 100 gram pomidorów wiśniowych lub śliwkowych (¾ szklanki) pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g groszku zielonego (¾ szklanki) użyłam ugotowanego mrożonego
  • 60 g zielonych lub / i czarnych oliwek (½ szklanki)
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • Na włoski dressing do sałatki ryżowej:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ sok z cytryny
  • 1 łyżka włoskich ziół: oregano, tymianku, bazylii, pietruszki, szałwii, płatków czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj wcześniej, aby mógł ostygnąć. Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w uwagach poniżej, aby upewnić się, że ryż jest prawidłowo ugotowany.
  • Przygotuj dressing. Wymieszaj razem wszystkie składniki dressingu włoskiego. Najlepiej dodaj je do słoika. Zakręć. Potrząsaj do wymieszania.
  • Ugotowany ryż włóż do miski i dodaj wszystkie posiekane składniki sałatki włoskiej. Polej dressingiem i wymieszaj razem.
  • Podawaj na dużym talerzu posypane zieleniną lub w indywidualnych miseczkach. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej