Wiedeńska sałatka z pomidorów i ziemniaków - tak prosta, tak smaczna
2022-06-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Trzy proste składniki sałatki i trzy popularne sadniki sosu. Tak niewiele trzeba by przygotować bardzo smaczną samodzielna przekąskę lub znakomity dodatek do mięs, na przykład z grilla. Przepis w sam raz na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Do kiełbaski będzie jak znalazł.
SKŁADNIKI
- 3-4 pomidory
- 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 2 -3 kawałki papryki konserwowej
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki chrzanu
- sok i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać ze śmietana i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, jak do zupy.
- Pomidory pokroić w kostkę podobnej wielkości, co ziemniaki.
- Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w małą kosteczkę lub cienkie paski.
- Warzywa wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?