Wiedeńska sałatka z pomidorów i ziemniaków - tak prosta, tak smaczna

Sałatka wiedeńska
Autor: Shutteratock Sałatka wiedeńska udekorowana plasterkami korniszonow.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Trzy proste składniki sałatki i trzy popularne sadniki sosu. Tak niewiele trzeba by przygotować bardzo smaczną samodzielna przekąskę lub znakomity dodatek do mięs, na przykład z grilla. Przepis w sam raz na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Do kiełbaski będzie jak znalazł.

SKŁADNIKI

  • 3-4 pomidory
  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 2 -3 kawałki papryki konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • sok i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać ze śmietana i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, jak do zupy.
  • Pomidory pokroić w kostkę podobnej wielkości, co ziemniaki.
  • Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w małą kosteczkę lub cienkie paski.
  • Warzywa wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Galeria: Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej