Super kremowa sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i selerem naciowym

Super kremowa sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i selerem naciowym
Autor: Shutterstock Kremowy sos, delikatne ziemniaki, chrupiące: seler i rzodkiewka - co może być pyszniejszego?
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kolejna wariacja na temat sałatki ziemniaczanej - tym razem w wyjątkowo kremowej wersji. Aksamitny jogurtowo-majonezowy sos jest kwaskowy, intensywny i pyszny. Otula ziemniaki i pozostałe składniki niczyim miękki kocyk, a dzięki jogurtowej bazie nie jest nazbyt ciężki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w nieduża kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 nieduża czerwona cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 czerwonych rzodkiewek, pokrojonych w cienkie półplasterki
  • 1-2 łyżki siekanych ziół
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Sos:
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu (najlepiej grubomielonego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż widelec swobodnie wbije się w kawałki ziemniaka.
  • Ziemniaki odcedzić dokładnie i odstawić, aby wystygły, po czym przełożyć do dużej salaterki.
  • Do ziemniaków dodać posiekane zioła, koperek, cebulę i rzodkiewki. Wymieszać.
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Sos dodać do ziemniaków i wymieszać, aby sos dobrze pokrył wszystkie składniki. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej