Super kremowa sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i selerem naciowym
2022-04-18
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kolejna wariacja na temat sałatki ziemniaczanej - tym razem w wyjątkowo kremowej wersji. Aksamitny jogurtowo-majonezowy sos jest kwaskowy, intensywny i pyszny. Otula ziemniaki i pozostałe składniki niczyim miękki kocyk, a dzięki jogurtowej bazie nie jest nazbyt ciężki.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych w nieduża kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 nieduża czerwona cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 łyżki kaparów
- 5 czerwonych rzodkiewek, pokrojonych w cienkie półplasterki
- 1-2 łyżki siekanych ziół
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Sos:
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kurkumy
- spora szczypta czarnego pieprzu (najlepiej grubomielonego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż widelec swobodnie wbije się w kawałki ziemniaka.
- Ziemniaki odcedzić dokładnie i odstawić, aby wystygły, po czym przełożyć do dużej salaterki.
- Do ziemniaków dodać posiekane zioła, koperek, cebulę i rzodkiewki. Wymieszać.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Sos dodać do ziemniaków i wymieszać, aby sos dobrze pokrył wszystkie składniki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?