Sałatka z serem halloumi i czerwoną cebulą – pomysł na aromatyczną i pyszną potrawę na ciepło

Sałatka z serem halloumi i czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Sałatka z dodatkiem sera halloumi i czerwonej cebuli najlepiej smakuje na ciepło. Jej sekretem jest to, że większość składników najpierw się piecze. Dodatek perłowej kaszy kuskus sprawia, że danie jest pożywne. Tekstury i smaki przyjemnie się przenikają i na długo pozostają w pamięci. Przepis na sałatkę z serem halloumi, który w trakcie pieczenia nabiera złocistego koloru, to pyszne danie dla każdego.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z serem halloumi?

  • Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty.
  • To zdrowe danie pełne witamin i składników odżywczych, które można jeść nawet na diecie odchudzającej.
  • Sałatkę z powodzeniem można zaserwować na lekki obiad w ciepłe dni.
  • Produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki, a szpinak jarmużem lub miksem sałat.
  • Z sałatką dobrze komponuje się sos jogurtowy z czosnkiem lub świeżymi ziołami.
  • Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub bagietką.
  • Danie zachowuje świeżość i smak do trzech dni. Należy przechowywać je w lodówce.
  • Zalewy z ciecierzycy nie trzeba wyrzucać. To dobry wegański zamiennik jajek.

SKŁADNIKI

  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 400 g ciecierzycy w zalewie z puszki
  • 250 g sera halloumi
  • 200 g kaszy kuskus perłowej  
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Zielony groszek rozmrozić. Ser halloumi pokroić w kostkę. Szpinak grubo posiekać. Cebulę pokroić w piórka. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidorki pokroić na połówki.
  • Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Wsypać kuskus i wlać wywar warzywny.
  • Do dużej miski przełożyć ser halloumi. Dodać ciecierzycę, paprykę i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wyłożyć na kuskus.
  • Formę wstawić do piekarnika i piec 30 minut.  
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Dodać szpinak i kolendrę. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i sok z cytryny. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć połówki pomidorków.
  • Podawać od razu. Przechowywać w lodówce do trzech dni.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
więcej