Sałatka z serem halloumi i czerwoną cebulą – pomysł na aromatyczną i pyszną potrawę na ciepło
2022-11-25
łatwy
45 min
4
Sałatka z dodatkiem sera halloumi i czerwonej cebuli najlepiej smakuje na ciepło. Jej sekretem jest to, że większość składników najpierw się piecze. Dodatek perłowej kaszy kuskus sprawia, że danie jest pożywne. Tekstury i smaki przyjemnie się przenikają i na długo pozostają w pamięci. Przepis na sałatkę z serem halloumi, który w trakcie pieczenia nabiera złocistego koloru, to pyszne danie dla każdego.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z serem halloumi?
- Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty.
- To zdrowe danie pełne witamin i składników odżywczych, które można jeść nawet na diecie odchudzającej.
- Sałatkę z powodzeniem można zaserwować na lekki obiad w ciepłe dni.
- Produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
- Świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki, a szpinak jarmużem lub miksem sałat.
- Z sałatką dobrze komponuje się sos jogurtowy z czosnkiem lub świeżymi ziołami.
- Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub bagietką.
- Danie zachowuje świeżość i smak do trzech dni. Należy przechowywać je w lodówce.
- Zalewy z ciecierzycy nie trzeba wyrzucać. To dobry wegański zamiennik jajek.
SKŁADNIKI
- 400 ml wywaru warzywnego
- 400 g ciecierzycy w zalewie z puszki
- 250 g sera halloumi
- 200 g kaszy kuskus perłowej
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Zielony groszek rozmrozić. Ser halloumi pokroić w kostkę. Szpinak grubo posiekać. Cebulę pokroić w piórka. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidorki pokroić na połówki.
- Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Wsypać kuskus i wlać wywar warzywny.
- Do dużej miski przełożyć ser halloumi. Dodać ciecierzycę, paprykę i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wyłożyć na kuskus.
- Formę wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Dodać szpinak i kolendrę. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i sok z cytryny. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć połówki pomidorków.
- Podawać od razu. Przechowywać w lodówce do trzech dni.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?