Sałatka z pomidorów i ziemniaków po wiedeńsku

Sałatka z pomidorów i ziemniaków po wiedeńsku
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów i ziemniaków po wiedeńsku zaskakuje intensywną, chrzanowa nutą.
łatwy
20 min
4

Sałatka z pomidorów i ziemniaków po wiedeńsku to świetna przekąska lub dodatek do dań z grilla. Prosty skład znakomicie przełamuje kremowy sos na bazie majonezu i śmietany z porządną dawką ostrego chrzanu.

SKŁADNIKI

  • 4 pomidory
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić  kostkę.
  • Pomidory umyć i pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co ziemniaki.
  • Paprykę pokroić w paski lub kostkę.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem, przyprawić do smaku.
  • Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i ponownie wymieszać.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej