Sałatka z pęczaku: przepis na sałatkę z kaszą i warzywami

2021-03-29
Sałatka z pęczaku: przepis na sałatkę z kaszą i warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sałatka z pęczaku to pyszny pomysł na zdrową porcję węglowodanów. Sałatka z kaszy i warzyw do 2w1. Same korzyści i pełnia smaku. Według dietetyków powinniśmy jeść więcej kaszy i fasoli, bo oba produkty dostarczają nam wolno metabolizowanych cukrów i błonnika. Zatem do dzieła!


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej typu pęczak, 100 g
  • 1 puszka drobnej fasolki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • pół pęczka natki pietruszki
  • na winegret: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka wody, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować według zaleceń producenta. Odsączyć z wody i pozostawić do przestygnięcia.
  • Fasolkę przepłukać i odsączyć.
  • Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. 
  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 
  • Wymieszać ze sobą kaszę, fasolkę, ogórka, natkę i pestki słonecznika. 
  • Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować winegret i polać nim sałatkę.