Sałatka z pęczaku: przepis na sałatkę z kaszą i warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z pęczaku to pyszny pomysł na zdrową porcję węglowodanów. Sałatka z kaszy i warzyw do 2w1. Same korzyści i pełnia smaku. Według dietetyków powinniśmy jeść więcej kaszy i fasoli, bo oba produkty dostarczają nam wolno metabolizowanych cukrów i błonnika. Zatem do dzieła!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 torebka kaszy jęczmiennej typu pęczak, 100 g
- 1 puszka drobnej fasolki
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- pół pęczka natki pietruszki
- na winegret: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka wody, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować według zaleceń producenta. Odsączyć z wody i pozostawić do przestygnięcia.
- Fasolkę przepłukać i odsączyć.
- Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Wymieszać ze sobą kaszę, fasolkę, ogórka, natkę i pestki słonecznika.
- Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować winegret i polać nim sałatkę.