Sałatka z kaszy kuskus i warzyw: dietetyczny przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kasza kuskus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Jego wchłanialność można dodatkowo poprawić spożywając kaszę z produktami bogatymi w witaminę C, np. pietruszką lub papryką. Kuskus jest też lekkostrawny i bardzo dobrze tolerowany przez układ pokarmowy. Oprócz żelaza zawiera potas, magnez, miedź, cynk, witaminy z grupy B. W 100 g kaszy kuskus jest 376 kcal. Przepis pochodzi z książki "Adios kilogramos" wydawnictwa Zwierciadło.
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki razowej kaszy kuskus (ok. 50 g)
- ¼ długiego zielonego ogórka
- 1 pomidor lub 6–7 pomidorków koktajlowych
- ¼ papryki
- 1 duży liść kapusty pekińskiej (lub 2 małe)
- 4 oliwki
- 10 sparzonych rodzynek
- 10 orzechów laskowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub innych ziół)
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
- Kapustę pekińską pokrój w paseczki, oliwki przekrój na połówki, a resztę warzyw w kostkę.
- Wszystko wrzuć do miski, dodaj kaszę, posiekane orzechy i rodzynki, rozdrobniony ząbek czosnku i zieleninę.
- Wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.