Sałatka z kaszy kuskus i warzyw: dietetyczny przepis

2021-03-29
K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała
Sałatka z kaszy kuskus i warzyw
Autor: K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała, "Adios kilogramos", wyd. Zwierciadło Kuskus to doskonała podstawa do  przygotowywania zdrowych i pożywnych sałatek.
łatwy
25 min
4

Kasza kuskus charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. Jego wchłanialność można dodatkowo poprawić spożywając kaszę z produktami bogatymi w witaminę C, np. pietruszką lub papryką. Kuskus jest też lekkostrawny i bardzo dobrze tolerowany przez układ pokarmowy. Oprócz żelaza zawiera potas, magnez, miedź, cynk, witaminy z grupy B. W 100 g kaszy kuskus jest 376 kcal. Przepis pochodzi z książki "Adios kilogramos" wydawnictwa Zwierciadło.

SKŁADNIKI

  • ¼ szklanki razowej kaszy kuskus (ok. 50 g)
  • ¼ długiego zielonego ogórka
  • 1 pomidor lub 6–7 pomidorków koktajlowych
  • ¼ papryki
  • 1 duży liść kapusty pekińskiej (lub 2 małe)
  • 4 oliwki
  • 10 sparzonych rodzynek
  • 10 orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (lub innych ziół)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
  • Kapustę pekińską pokrój w paseczki, oliwki przekrój na połówki, a resztę warzyw w kostkę.
  • Wszystko wrzuć do miski, dodaj kaszę, posiekane orzechy i rodzynki, rozdrobniony ząbek czosnku i zieleninę.
  • Wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała