Sałatka z fasoli w 5 minut. Szybki przepis na zdrowe danie
2023-01-04
łatwy
5 min
4
Prosta, szybka i pyszna sałatka z fasoli to małe danie, które podbije niejeden kubek smakowy. Sałatka ma przyjemny orzeźwiający smak dzięki lekkiemu dressingowi ze świeżych ziół i oliwy z oliwek oraz skórce otartej z cytryny. Sprawdzony przepis na sałatkę z fasoli już czeka.
Przepis na sałatkę z fasoli
- To bardzo łatwy przepis na sałatkę pełną smaków i aromatów.
- Przyrządzenie sałatki zajmuje pięć minut z zegarkiem w ręku.
- Na liście potrzebnych produktów znajduje się kilka składników dostępnych w sklepach i na bazarach przez cały rok.
- Najlepsza będzie biała fasola w zalewie w puszce. Fasolę można też ugotować samodzielnie, ale trzeba to zrobić dzień wcześniej.
- Sałatka smakuje przez cały rok. To pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też jako dodatek do lekkiego obiadu. Z przepisu można skorzystać, przygotowując jedzenie na wynos.
Jak urozmaicić sałatkę z fasoli?
- Białą fasolę można zastąpić czerwoną fasolą z puszki.
- Sytości doda słony grecki ser feta czy aromatyczny ser pleśniowy.
- Świeże oregano można zastąpić majerankiem.
- Do sałatki można dodać inne ulubione orzechy jak nerkowce czy laskowe. Sprawdzą się również prażone płatki migdałowe lub migdały w całości.
- Można użyć smakowej oliwy z oliwek jak ziołowa lub z chili.
- Sałatkę wzbogaci czerwona cebula lub szalotka, rukola lub roszponka czy świeży szpinak.
SKŁADNIKI
- 800 g białej fasoli w zalewie
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 pęczek świeżego oregano (1 doniczka)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać i przełożyć do miski.
- Oregano, natkę pietruszki, czosnek i oliwę z oliwek zmiksować na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos wlać do fasoli i wymieszać.
- Przed podaniem posypać orzechami włoskimi i skórką z cytryny.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli