Sałatka z fasoli w 5 minut. Szybki przepis na zdrowe danie

sałatka z fasolą
Autor: s
łatwy
5 min
4

Prosta, szybka i pyszna sałatka z fasoli to małe danie, które podbije niejeden kubek smakowy. Sałatka ma przyjemny orzeźwiający smak dzięki lekkiemu dressingowi ze świeżych ziół i oliwy z oliwek oraz skórce otartej z cytryny. Sprawdzony przepis na sałatkę z fasoli już czeka.

Przepis na sałatkę z fasoli

  • To bardzo łatwy przepis na sałatkę pełną smaków i aromatów.
  • Przyrządzenie sałatki zajmuje pięć minut z zegarkiem w ręku.
  • Na liście potrzebnych produktów znajduje się kilka składników dostępnych w sklepach i na bazarach przez cały rok.
  • Najlepsza będzie biała fasola w zalewie w puszce. Fasolę można też ugotować samodzielnie, ale trzeba to zrobić dzień wcześniej.
  • Sałatka smakuje przez cały rok. To pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też jako dodatek do lekkiego obiadu. Z przepisu można skorzystać, przygotowując jedzenie na wynos.

Jak urozmaicić sałatkę z fasoli?

  • Białą fasolę można zastąpić czerwoną fasolą z puszki.
  • Sytości doda słony grecki ser feta czy aromatyczny ser pleśniowy.
  • Świeże oregano można zastąpić majerankiem.
  • Do sałatki można dodać inne ulubione orzechy jak nerkowce czy laskowe. Sprawdzą się również prażone płatki migdałowe lub migdały w całości.
  • Można użyć smakowej oliwy z oliwek jak ziołowa lub z chili.
  • Sałatkę wzbogaci czerwona cebula lub szalotka, rukola lub roszponka czy świeży szpinak.

SKŁADNIKI

  • 800 g białej fasoli w zalewie
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pęczek świeżego oregano (1 doniczka)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać i przełożyć do miski.
  • Oregano, natkę pietruszki, czosnek i oliwę z oliwek zmiksować na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sos wlać do fasoli i wymieszać.
  • Przed podaniem posypać orzechami włoskimi i skórką z cytryny.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej