Sałatka wyśmienita. Smakuje tak, jak się nazywa

sałatka wyśmienita
Autor: Shutterstock Sałatka wyśmienita to kilka prostych produktów, szybkie wykonanie i mnóstwo smaku.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ta prosta sałatka zachwyca. Do ugotowanych na twardo jajek dołączył konserwowy seler, por, kukurydza i starty żółty ser. Przyjemnym dodatkiem jest słodki ananas. Wszystkie składniki łączy sos na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu greckiego i przypraw. Poznajcie łatwy przepis na sałatkę wyśmienitą.

Przepis na sałatkę wyśmienitą

  • Przepis na tę obłędną sałatkę jest bardzo prosty i nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
  • Sałatkę robi się szybko, nie licząc gotowania jajek. To można zrobić nawet dzień wcześniej.
  • Lista składników jest krótka i znajdują się na niej produkty łatwo dostępne.
  • Smak sosu do sałatki zaostrzy odrobina musztardy sarepskiej lub Dijon.
  • Sałatka na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ nie ma w niej mięsa.
  • Można zrobić sałatkę wyśmienitą z dodatkiem pieczonego lub gotowanego filetu z kurczaka. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Sałatkę mogą wcinać osoby, które są na diecie bezglutenowej.
  • To wyśmienite małe danie świetnie smakuje na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły. Sprawdzi się też jako przekąska na imprezę i na kolację.
  • Do sałatki można podać kromki chleba, chrupiącą bagietkę lub ciepłe tosty.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1/2 białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka plastrów ananasa w syropie
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler konserwowy, kukurydzę i ananas odsączyć na sicie.
  • Por drobno posiekać. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Jajka obrać i drobno posiekać.
  • Do miski przełożyć posiekane jajka, seler konserwowy, kukurydzę, pora, ananasa i starty żółty ser. Wymieszać.
  • Majonez wymieszać z jogurtem greckim i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
  • Podawać schłodzoną z ulubionym pieczywem lub bez.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej