Sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

2020-10-06
Tabbouleh
Autor: mat. pras. Violife Sycąca sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta
łatwy
30 min
4

Sałatka tabbouleh z kaszy bulgur i świeżych warzyw ogórka i pomidora w towarzystwie sera feta jest orzeźwiająca i bardzo sycąca. Idealna na mały posiłek w ciągu dnia. Jeśli jednak jesteś weganinem, fleksitarianinem lub po prostu dbasz o swoje zdrowie, unikając produktów odzwierzęcych wypróbuj przepis z wegańskim zamiennikiem sera feta.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie wegańskiego zamiennika sera feta, np. Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek
  • 2 duże cebule dymki, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.
  • Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.
  • Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.