Sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta

2020-10-06
Tabbouleh
Autor: mat. pras. Violife Sycąca sałatka tabbouleh z wegańskim zamiennikiem sera feta
łatwy
30 min
4

Sałatka tabbouleh z kaszy bulgur i świeżych warzyw ogórka i pomidora w towarzystwie sera feta jest orzeźwiająca i bardzo sycąca. Idealna na mały posiłek w ciągu dnia. Jeśli jednak jesteś weganinem, fleksitarianinem lub po prostu dbasz o swoje zdrowie, unikając produktów odzwierzęcych wypróbuj przepis z wegańskim zamiennikiem sera feta.

Składniki

1 opakowanie wegańskiego zamiennika sera feta, np. Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę

1 ogórek, pokrojony w kostkę

1 szklanka kaszy bulgur

1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek

2 duże cebule dymki, posiekane

2 łyżki posiekanej, świeżej mięty

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki

½ szklanki posiekanej kolendry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.

Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.

Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.