Sałatka ryżowa: przepis na szybką, lekką sałatkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka ryżowa z dodatkiem warzyw jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zamiast świeżych warzyw można użyć ulubionej mrożonki.
SKŁADNIKI
- 60 g ryżu pełnoziarnistego
- 1/2 cukinii
- 1,5 pęczka dymki
- 50 g zielonego groszku
- 1/2 łyżeczki octu owocowego
- sól, pieprz kajeński
- łyżeczka siekanych ziół (natka, szczypior, trybula, estragon, koper)
- 50 g kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj na półtwardo i ostudź.
- Cukinię i dymkę pokrój na cienkie plasterki, wymieszaj z groszkiem, śmietaną, octem, przyprawami i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.
- Wszystkie składniki połącz i delikatnie wymieszaj z ryżem.