Sałatka makaronowa z jajkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka makaronowa z jajkami to świetny pomysł na kolację lub sycącą przekąskę w ciągu dnia. Makaron można ugotować wcześniej lub wykorzystać makaron z poprzedniego dnia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu typu małe kolanka lub podobnego na wielkość
- 6 jajek
- 6-8 ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona świeża lub pieczona
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki jogurtu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
- Jajka również ugotować na twardo. Jak to zrobić przeczytaj tutaj Schłodzić.
- Ogórki przekroić wzdłuż na cztery, a potem w poprzek na ćwierć plasterki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić drobno.
- Szczypiorek i koperek posiekać drobno.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać. Dodać majonez i jogurt, ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej do lodówki.