Sałatka makaronowa z jajkami i selerem naciowym. Tania, ale efektowna i obłędnie pyszna

sałatka makaronowa z jajkami i selerem naciowym
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Sałatka makaronowa z jajkami i selerem naciowym to aromatyczne lekkie danie z kremowym dressingiem i słodką nutą . W jej składzie znajdują się proste i niedrogie produkty, którą są w sklepach bez względu na porę roku. Jej przyrządzenie jest proste, a efekt smakowy zaskakujący. Sprawdźcie przepis na pyszną sałatkę z makaronu z dodatkiem jajek, selera naciowego i innych pyszności.

Jak zrobić sałatkę makaronową?

Przyrządzenie pysznej makaronowej sałatki jest łatwe. Ugotowany makaron należy wymieszać z pokrojonymi warzywami i posiekanymi jajkami. Następnie wlewa się wcześniej przygotowany dressing, doprawia, jeszcze raz miesza i wstawia do lodówki. Po godzinie sałatka jest gotowa.

Przepis na sałatkę makaronową z jajkami i selerem naciowym

  • To prosty przepis na super połączenie różnych składników i słodkiego sosu.
  • Sałatkę robi się szybko. Kiedy makaron się gotuje, można pokroić warzywa.
  • Lista składników jest krótka. To produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Termin przydatności do spożycia wynosi trzy dni. Sałatkę należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
  • Sałatka najlepiej smakuje z drobnym makaronem. Mogą to być kolanka, orzo, gwiazdki lub muszelki.
  • Do sałatki można użyć makaronu, który został z poprzedniego dnia.
  • Ilość majonezu w sosie można zmniejszyć o połowę, uzupełniając go gęstym jogurtem greckim.
  • Do dressingu najlepiej wykorzystać musztardę miodową, która nada słonecznego koloru. Ci, którzy wolą ostrzejsze smaki, mogą dodać musztardę sarepską lub Dijon.
  • Gotową sałatkę można udekorować posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub listkami bazylii.
  • Sałatka makaronowa to propozycja na drugie śniadanie, jedzenie na wynos, kolację lub przekąskę na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 3 łodygo selera naciowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól, pieprz

  • dressing:
  • 1/2 szklanki lekkiego majonezu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żółtej musztardy
  • 2 łyżki zmielonych nasion selera naciowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z cukrem, musztardą i octem jabłkowym. Doprawić zmielonymi nasionami selera naciowego, solą i pieprzem.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostawić
  • Jajka obrać i posiekać. Cebulę i seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Do miski przełożyć makaron i dodać jajka oraz pokrojone warzywa. Wymieszać.
  • Wlać sos, doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej