Sałata z cieciorką i serem feta - sycąca dawka zdrowia na jednym talerzu
2021-10-30
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałata, pomidory, ogórek, oliwki i ser feta to składniki klasycznej sałatki greckiej. Aby uczynić ją bardziej sycącą, warto dodać do niej cieciorkę, już ugotowaną, z puszki. Sałatka z cieciorką i serem feta staje się wtedy też bardziej pożywna, bo dostarcza nam dawkę zdrowego białka roślinnego.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mieszanki sałat lub spora główka sałaty rzymskiej
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 100 g sera feta
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 1 czerwona cebula
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 ogórek
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Ser pokroić w kostkę lub rozkruszyć w palcach.
- Ogórek i cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
- Oliwki pokroić w plasterki.
- Cieciorkę odsączyć na sicie, przelać wrzątkiem, pozostawić do obcieknięcia i ostygnięcia.
- Sałatę rzymską rozdrobnić, jeśli zaś używamy mieszanki sałat, po prostu wsypać ją do miski.
- Do sałaty dodać cieciorkę, pomidory, ogórka, cebulę i oliwki. Całość wymieszać, posypać serem feta, odrobinę posolić i posypać pieprzem. Polać oliwą i podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?