Sałata z cieciorką i serem feta - sycąca dawka zdrowia na jednym talerzu

Sałata z cieciorką i serem feta - sycąca dawka zdrowia na jednym talerzu
Autor: Shutterstock Dodatek cieciorki do sałaty sprawia, że sałatka staje się sycąca.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałata, pomidory, ogórek, oliwki i ser feta to składniki klasycznej sałatki greckiej. Aby uczynić ją bardziej sycącą, warto dodać do niej cieciorkę, już ugotowaną, z puszki. Sałatka z cieciorką i serem feta staje się wtedy też bardziej pożywna, bo dostarcza nam dawkę zdrowego białka roślinnego.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mieszanki sałat lub spora główka sałaty rzymskiej
  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 100 g sera feta
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 ogórek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Ser pokroić w kostkę lub rozkruszyć w palcach.
  • Ogórek i cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  • Oliwki pokroić w plasterki.
  • Cieciorkę odsączyć na sicie, przelać wrzątkiem, pozostawić do obcieknięcia i ostygnięcia.
  • Sałatę rzymską rozdrobnić, jeśli zaś używamy mieszanki sałat, po prostu wsypać ją do miski.
  • Do sałaty dodać cieciorkę, pomidory, ogórka, cebulę i oliwki. Całość wymieszać, posypać serem feta, odrobinę posolić i posypać pieprzem. Polać oliwą i podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej