Pyszna i sycąca. Aromatyczna pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem

Pyszna i sycąca. Aromatyczna pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem
Autor: Shutterstock.com Pyszna i sycąca. Aromatyczna pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem
łatwy
10 min
6

Pyszne, prosto i szybko. Idealnie pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem to świetny pomysł na wyśmienitą przekąskę. Smak i wygląd tej sałatki z pewnością niejednej osobie przypadną do gustu. Tego przepisu naprawdę warto spróbować.

Sałatka z tuńczykiem z puszki. Prosty sposób na pyszną przekąskę

Pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem to wspaniały pomysł na prostą przekąskę lub kolacje, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wspaniałą sałatkę, która świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia. 

Pikantna sałatka makaronowa z tuńczykiem potrzebuje wyłącznie kilku podstawowych składników, z czego większość zapewne już znajdziemy w swoim domu. Choć nie ma takiej potrzeby, to dobrym pomysłem będzie zostawić nasze warzywa na kilkanaście minut w mieszance soku z cytryny, cukru i soli.

Ta sałatka naprawdę jest prosta do przygotowania, a świetnie smakuje. Jest pełna smaków i aromatów, a jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. To naprawdę świetny pomysł na kolację lub przekąskę pomiędzy posiłkami.

Jeśli więc mamy w szafce kuchennej puszki tuńczyka i nie wiemy, co z nimi zrobić, ta sałatka może być świetnym pomysłem. Pełna smaku, sycąca i prosta w przygotowniau - ta sałatka z pewnością będzie hitem niezależnie od okazji.

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 g makaronu
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 2 jajka na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny, cukier i pół łyżeczki soli.
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
  • Odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia.
  • Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do miski.
  • Dodajemy majonez, paprykę, pieprz i ostry sos.
  • Dodajemy makaron.
  • Warzywa wyciągamy z mieszanki i dodajemy do sałatki.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej